Britanija sprema akciju kakvu svijet još nije vidio

Dobre vijesti za sve ljubitelje dobrog štiva stižu iz Britanije.

2.3.2011.
12:36
VOYO logo

No kako to obično biva, nijedna akcija, pa tako ni ova, ne može proći bez kritika na njen račun.

Milijun poklonjenih knjiga - svijet literature još nikada nije doživio jednu takvu akciju. Žiri je po nalogu britanskih nakladnika odabrao 25 posebno zanimljivih djela, radi se o tekstovima globalno popularnih autora poput Johna le Carréa ili Ericha Marie Remarquea, koji će uskoro završiti na policama Britanaca, piše Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 20 tisuća ljubitelja pisane riječi će tijekom "Svjetske noći knjige" građanima pokloniti po 48 primjeraka knjige koja im je najdraža. Akcija će biti otvorena u petak. Predviđeno je javno čitanje literarnih djela na londonskom Trafalgar Squareu, a očekuje se dolazak 10 tisuća zainteresiranih čitača, kojima će autori poput le Carréa, Philipa Pullmana i Nicka Cavea predstaviti njihove omiljene priče.

Organizatori tvrde kako tim činom žele motivirati što više ljudi da čitaju knjige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki pisac samo može poželjeti da se njegovu knjigu pokloni tisućama ljudi, koji još nisu pročitali to djelo", kaže autor čuvenih špijunskih romana John le Carré. No, ima i kritika. Mali, neovisni nakladnici nisu zadovoljni idejom velikih izdavačkih kuća. Oni smatraju da akcija "World Book Night" neće intenzivirati želju za konzumacijom pisanog štiva - nego da će samo "preplaviti" tržište besplatnim knjigama.

E-book se (polako) širi

Dok engleski nakladnici najavljuju podjelu knjiga u velikom stilu, njihovi njemački kolege pozorno analiziraju rezultate jedne ankete o ponašanju i preferencijama ljubitelja knjiga u kojoj je sudjelovalo 10 tisuća čitatelja. Glavni zaključak studije: u Njemačkoj je sve popularnije digitalno štivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom 2010. u Saveznoj Republici prodano je četiri milijuna tzv. "elektronskih knjiga" (e-book). Na prvi pogled impresivna brojka, no u ukupnom volumenu prodanih knjiga u Njemačkoj e-book za sada čini jedva 1% prometa. Izdavači su svejedno optimistični.

Sve više naslova stoji na raspolaganju ljubiteljima knjiga, a što je ponuda bolja, očekuje se i sve bolja prodaja digitalne knjige. A time i zarada nakladnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo