Arheolozi iskopali tijela poznatih divovskih glava

26.5.2012.
11:42
VOYO logo

Na Uskršnjem otoku nalazi se 887 takozvanih moai statua, za koje se do sada vjerovalo da imaju samo glave i neke od njih djelomično torzo. No, arheolozi koji rade na projektu 'Easter Island Statue Project' (EISP) iskopali su dvije statue koje imaju cijeli torzo s rukama.

"Naš tim je otkrio torzo dvije statue, visine sedam metara. Stotine, možda i tisuće posjetilaca otoka je bilo zapanjeno kada su vidjeli da ove statue imaju i tijelo. Međutim, ono što je još važnije, jest to što smo otkrili važne stvari o tehnikama drevnog graditeljstva na Rapa Nuiju", izjavila je direktorica projekta Jo Anne Van Tilburg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bojali statue crvenim pigmentom?

Otkrili su tako da statue zapravo da stoje na kamenim postoljima, te da je u njihovoj obradi korišteno više različitih kamenih alatki, kamenja i konopaca. U temelju statua bile su izbušene rupe u koje su uglavljena debla sa konopcima kojima su statue podizane u vertikalni položaj.

"Pronašli smo i velike količine crvenog pigmenta koje su možda korištene za bojanje statua. Pronašli smo i urezani znak na jednom postolju koji vjerojatno predstavlja kanu. Na leđima statua se nalaze brojni petroglifi (crteži na kamenu), koji također predstavljaju polinezijski kanu ili vaku. Pretpostavljamo da postoji jaka veza između tih simbola i identiteta tvorca statue, ili onih kojima je ona pripadala", rekla je Van Tilburg za Daily Mail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo