Ako već niste, upoznajte viteza crne psovke!

Vitez je crne psovke, prvi hrvatski pjesnik asfalta, velikan hrvatske i svjetske avangarde, predvodnik moderne - on je Janko Polić Kamov, a njemu u čast kreće Kamovfest!

1.4.2010.
17:29
VOYO logo

Ove se godine navršava točno stotinu godina od njegove prerane smrti. Iako je umro sa samo 24 godine, Janko Polić Kamov za sobom je ostavio djela koja i danas izazivaju oduševljenje čitatelja te privlače teoretičare književnosti.

Na vrijednost i važnost Janka Polić Kamova, književnika rođenoga u Rijeci, odlučilo je ukazati i riječko Kazalište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„U povodu stote obljetnice smrti, HNK Ivana pl. Zajca ustanovio je novu manifestaciju KamovFest koji će trajati tri dana, od 9. do 12. travnja, a vjerujem kako će postati i tradicionalna, to jest svojevrsni pandan Zajčevim danima“.

Rekla je to intendantica riječkog HNK Ivana pl. Zajca Nada Matošević Orešković na konferenciji za novinare u Rijeci u okviru koje je najavljen cjelogodišnji projekt „Zalijepi se na Kamova“ iniciran iz Grada Rijeke a u povodu 100. godišnjice smrti Janka Polića Kamova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ovo je jedan od rijetkih projekata koji je uspio okupiti veliki broj sudionika, od kulturnih institucija i ustanova, preko udruga do pojedinaca. To samo pokazuje koliko je u Rijeci prisutna ideja i promišljanje da Kamov mora biti jedan od brandova grada“, ustvrdio je tom prigodom riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Na konferenciji je intendantica najavila cjeloukupni program KamovFesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je kako je središnji događaj manifestacije praizvedba predstave Hrvatske drame „Da je proklet Kam“, elegija vrhu zalutale duše u režiji priznatog riječkog redatelja srednje generacije Laryja Zappije u petak, 9. travnja u 19,30 sati.

U glavnim su ulogama dvoje gostujućih mladih glumaca Igor Kovač (Kamov) i Iva Mihalić (Kitty). Uz njih tu su i sjajni glumci Hrvatske drame Anastazija Balaž Lečić, Žarko Radić, Damir Orlić, Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Jasmin Mekić, Denis Brižić, Olivera Baljak, Davor Jureško, Biljana Torić i Alen Liverić. Reprizne izvedbe „Da je proklet Kam“ su na programu 10. i 12. travnja u 19.30 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu, 10. travnja i ponedjeljak, 12. travnja u 19.30 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku na programu je Baletna večer Staše Zurovca „Pjesma nad pjesmama“ – „San zaručnice“, dvije baletne jednočinke ovog koreografa snažnog autorskog rukopisa i osebujnog stila.

Prva, „Pjesma nad pjesmama“, inspirirana je jednom od najljepših biblijskih pjesama te istoimenom pjesmom Janka Polića Kamova, a zadržava poantu na univerzalnoj temi ljubavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi dio večeri rezerviran je za riječku premijeru baleta „San zaručnice“ o muško-ženskim odnosima na pjesme Jeana Marca Zelwera i Toma Waitsa. U riječkoj verziji „Sna zaručnice“, koji je s iznimnim upsjehom izvođen na Svjetskoj izložbi Expo u Lisabonu, maloj sceni Covent Gardena u Londonu te Beogradu, Dubrovniku i Zagrebu, plešu riječki baletani Johan Ludwig Leopold Jerkander, Svebor Zgurić, Vladimir de Freitas Rosa i Camila Izabel Moreira.

„Putnici i psovači“ poetry performing art projekt je koji će se odvijati u većini pratećih prostora HNK-a u ponedjeljak, 12. travnja s početkom u 18 sati, najavila je intendantica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U performansu, temeljenom na Kamovljevim stihovima iz zbirke „Psovka“, sudjelovat će glumci Alen Liverić, Predrag Sikimić, Leonora Surian i Alida Delcaro. Scenski pokret potpisuje Žak Valenta.

U sklopu subotnjih matineja u foyeru Kazališta, 10. travnja u 12 sati održat će se recital Mirelle Toić s djelima Milutina Polića, priznatog glazbenika, brata Janka Polić Kamova te djelima Ivana pl. Zajca i Ivana Matetića Ronjgova. U recitalu će sudjelovati i mezzosporanistica Kristina Kolar te Ana Anconelli na glasoviru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KamovFest će početi okruglim stolom „Kamov i njegovo doba“ u foyeru Kazališta 9. travnja u 12 sati pod vodstvom prof. Mladena Urema i uz sudjelovanje vrsnih poznavatelja Kamovljeva lika i djela od prof. dr. Mladena Machieda preko prof. Milana Zagorca i prof. Igora Simonića do prof. Igora Žica i akademskog kipara Zvonimira Kamenara, zaključila je na kraju svojega predstavljanja intendantica Nada Matošević Orešković.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo