Krpe na sunce i uz naše savjete brzo obavite ljetno čišćenje

shimmer fallback

Ljudi koji su ludi za čišćenjem ubrajaju se u malobrojnu skupinu. Većini nas teško je napraviti prvi korak, no i kad se pokrenemo, često ne znamo otkuda krenuti.

18.7.2014.
11:44
Play logo

Ljeti su nam fizičke aktivnosti obično posljednje na pameti, pogotovo kad pripekne sunce. No to je ujedno i doba kad se svako zrnce prašine i nakupljena paučina najviše vide i stan kao da se brže prlja nego zimi. Ako ste preskočili proljetno čišćenje (no i ako niste, dovoljno vremena je prošlo), vrijeme je za generalku!

Ne žurite, idemo sobu po sobu

Umjesto da bezglavo jurite od sobe do sobe, čisteći sad prašinu, sad perući prozore, sad usisavajući, planirajte unaprijed i strateški se posvetite jednoj po jednoj prostoriji. Odredite si vremenski rok i ne zaboravite se nagraditi pauzom i čašom hladne limunade (ili kojim drugim preferiranim napitkom) nakon svake odrađene prostorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vratite pločicama stari sjaj

Fuge i pločice u kupaonici i kuhinji vrlo brzo i lako postanu prljave i masne. Vratite im sjaj uz pomoć jednostavnog kućnog pripravka; pomiješajte (u omjeru pola-pola) izbjeljivač i vodu. Pošpricajte na željeno područje i ostavite da se upija 20-ak minuta, nakon čega pokupite prljavštinu i izbjeljivač s vlažnom krpom.

Uz malo octa do kristalnih prozora

Najbolji saveznik za postizanje savršene čistoće prozora je ocat. Pomiješajte malu količinu octa s vodom i pošpricajte po prozorskim staklima. Odmah možete nastaviti s čišćenjem, brišući staklo suhom krpom.

Pazite na svoje zavjese

Djeluju li vaše zavjese jednolično, beživotno i sivo? Jednostavno ih skinite, ubacite na brzi program sušenja u sušilicu i svakako s njima u bubanj ugurajte i jedan mokar ručnik, koji će pokupiti svu prašinu i učiniti čudesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čistite uvijek odozgo prema dolje

O.K., da razjasnimo, nije riječ niti o znanstvenoj fantastici ni o nekom obliku čistalačke prečice, nego zdravom razumu. Naime na ovaj način osigurat ćete se da ne morate isti posao raditi dva puta. Krenite od stropa, čisteći lustere, eventualne cijevi, visoke police i ormare, zidove i stolove prije nego se bacite na metlu, usisavač i mop set za pranje podova. I tako dok čistite gornje dijelove prašina pada okolo i na pod, kojeg zato jednostavno ostavite za kraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Držite nered pod kontrolom

Nereda se najlakše riješiti organizirajući stvari i pohranjujući ih u kutije i košare, koje ne bi bilo loše prethodno etiketirati, kako biste naknadno bez problema mogli naći gdje ste što spremili. Dok čistite različite površine, predmete koje mičete s njih paralelno slažite na uredne hrpe koje ćete na kraju staviti u za to predviđene kutije. I ne pokušavajte glumiti hrčka, sve što je strgano ili nekorišteno bavite ili donirajte.

Smanjite količinu alergena

Play logo

Čisteći podove (posebno tepihe), zavjese, jastučiće i presvlake za krevete drastično ćete smanjiti razinu alergena i grinja u vašem domu. Ako imate mogućnosti, očistite što više toga uz pomoć čistača koji rade na paru, nije loše razmisliti (pogotovo ako se mučite s alergijama) i da u tu svrhu unajmite nekoga tko će to stručno obaviti. Navlake od jastučića ubacite u mašinu za rublje na hladno pranje. Uz to što ćete živjeti zdravije, osvježit ćete cijeli izgled kućanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju, ne zaboravite da ne živite sami! Ako ne prije, onda u trenutku kad osjetite da vam je previše čišćenja, pozovite nekoga od ukućana da vam pomogne. Čak i nevoljko pružena pomoć puno će vam značiti, a na kraju ćete svi jednako uživati u svojem čistom, prozračnom i zdravom domu.

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo