DUNJA MAZZOCCO DRVAR / RTL-ova meteorologinja objasnila u kakvoj su vezi vrijeme i širenje koronavirusa

Treba se pridržavati savjeta koje svakodnevno primamo i biti vrlo odgovorni prema sebi i drugima

18.3.2020.
20:30
VOYO logo

O koronavirusu (COVID-19) tek učimo i u Hrvatskoj i u cijelom svijetu. Dok znanstvenici i znanstvenice rade na cjepivu, šire se mnoge teorije o opstanku koronavirusa u zraku i kako na to utječe vrijeme. Da bismo doznali kako stvarno stoje stvari, razgovarali smo s RTL-ovom meteorologinjom Dunjom Mazzocco Drvar.

VEZANE VIJESTI

''U fizikalnom smislu, zapravo je najjednostavnija i najjasnija teorija koja povezuje širenje virusa sa sadržajem vlage u zraku. Naime, kapljice vlage koje izađu iz našega tijela kada kašljemo ili kišemo zapravo se spoje s vlagom iz zraka i ako tih kapljica zraka ima puno, one tada padnu na tlo i ne mogu se više širiti dalje kao što se mogu primjerice u suhom zraku. Postoje i teorije koje to potvrđuju, a rađene su prije nekoliko godina uglavnom vezano uz gripu. Međutim, tu se radi o sadržaju vlage koji je znatno veći nego što mi u ovom trenutku i općenito imamo na ovom području na planetu - uglavnom, od 65 do 70 posto vlage u zraku, što je znatno više'', istaknula je Mazzocco Drvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

''Ako pogledamo dinamiku vlage koju ćemo imati sljedećih dana kod nas, možemo vidjeti da je ona sad uglavnom iznad 60 i tako će se i zadržavati. Vjerojatno ste i primijetili da je u vašim stanovima ovih dana negdje oko 30 ili 40 posto pa se svakako preporučuje da se osigura neki dodatni način vlaženja stanova pogotovo ako ih se još uvijek grije. Najvažniji dan u doglednom razdoblju bit će sljedeća subota, a to je ujedno i dan kada će ova aktualna toplina biti na vrhuncu'', najavila je RTL-ova meteorologinja.

Image
Foto: RTL

S time donekle ima veze i teorija da toplo vrijeme ne odgovara širenju virusa, no kako je Mazzocco Drvar objasnila: ''Toplina i vlažnost zraka su u jako dobroj vezi. Naime, topliji zrak može sadržavati više vlage pa onda imamo situacije koje zovemo sparinama – to je ono kad je jako vlažno i još toplo vrijeme. Međutim, prema dostupnim istraživanjima i dokazima koje imamo, jasno je da se virus širi i u toplijim dijelovima planeta i tu činjenicu ne možemo zanemariti. A čak da je to i moguće, u sada dostupnim znanstvenim istraživanjima pokazuje se da je riječ o nekim temperaturama od 23, 27 čak stupnjeva koje nigdje u ovim trenucima u Europi nemamo i nećemo imati. Ovih ćemo se dana zadržavati na negdje oko 20 stupnjeva, a za vikend nas čeka osjetno zahladnjenje''.

''Temperatura će se spustiti za 15-ak stupnjeva i onda ćemo na kopnu sljedećih dana imati maksimalnu temperaturu od dva do pet stupnjeva, a na moru će one biti ispod 10. Uz to bit će i vrlo vjetrovito – treća marčana bura koja nam slijedi bit će znatno jača od prvih dviju koje smo imali. U unutrašnjosti će to biti sjeverac, a znamo da je to vjetrovito vrijeme zapravo dosta neugodno za ljudski organizam'', upozorila je Mazzocco Drvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

''Sve ovo znači da se privremeno vraćamo na zimski način života, u stanove u kojima opet moramo pojačati centralno grijanje. Drugim riječima, bez obzira na klimu i bez obzira na aktualno vrijeme treba se pridržavati savjeta koje svakodnevno primamo i biti vrlo odgovorni prema sebi i drugima'', poručila je RTL-ova meteorologinja.

''Izlazak van nam ne može odmoći, pogotovo ako to možemo napraviti sami ili u nekim manjim grupama – dakle, ne izlažući se nekom bliskom kontaktu s drugim osobama. Bit će dosta sunca, bez obzira na ovu promjenu vremena. Sunčano vrijeme je povoljno, a u našem narodu je poznato da je marčano sunce prilično žestoko'', podsjetila je RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo