vrhunski virtuoz / Od posljedica zaraze koronavirusom, preminuo jazz gitarist Damir Kukuruzović

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Umro je u 45. godini života od posljedica zaraze koronvirusom, doznaje se iz kruga obitelji

12.12.2020.
15:19
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Jedan od vodećih hrvatskih jazz gitarista i dobitnik brojnih glazbenih priznanja Damir Kukuruzović umro je u subotu u 45. godini života od posljedica zaraze koronvirusom, doznaje se iz kruga obitelji.

Taj rođeni Siščanin bio je vrhunski virtuoz na gitari, a osnivač je i više jazz sastava koji su s velikim uspjehom nastupali u zemlji i inozemstvu. U Sisku je vodio Jazz club Siscia, po kojem je Sisak uvrstio među vodeća jazz središta u zemlji. Osim toga, svojom je energijom i stručnošću  punih 15 godina organizirao Siscia open jazz & blues festival, vodeći u zemlji. Osim toga, osnivač je jazz festivala u Petrinji i Labinu pod nazivom "Labin jazz republika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
odlazak velikana /

Nakon duge borbe s teškom bolešću: Preminuo Mustafa Nadarević!

Image
odlazak velikana /

Nakon duge borbe s teškom bolešću: Preminuo Mustafa Nadarević!

Surađivao je i svirao s najvećim jazz glazbenicima današnjice, kao što su Stochel Rosenberg, Paulus Schafer, Robin Nolan, Angelo Debarre, Raphael Fays, Ludovic Beier, Wawau Adler, Yorgui Loeffler, Josch Stephan, Adrian Burns, Zoran Predin, Zdenka Kovačiček Boško Petrović i mnogi drugi. Najistaknutiji je hrvatski predstavnik glazbe Djanga Reinhardta. Utemeljitelj je Django Groupa neizostavnog jazz sastava na svim relevantnim festivalima u zemlji i inozemstvu.

Snimio je i dva albuma, prvi je “Green Hill Gypsy Swing” na kojem uz Kukuruzovića i njegov Gypsy jazz quintet još nastupaju Angelo Debarre, violinist Dragan Urlić, te Zdenka Kovačiček. Na drugom albumu “Manouche” Kukuruzovića i njegov Gypsy Jazz Quartet prate glasoviti francuski harmonikaš Ludovic Beier, blues vokalist Adriano Byron Burns, saksofonist Marijan Jakić, violinist Dragan Urlić i gypsy jazz gitaristom Yorgui Loeffler.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz brojna druga priznanja, 2011. godine dodijeljena mu je nagrada za najistaknutijeg akustičnog jazz gitaristu Hrvatske, a 2013.godine dobiva priznanje za iznimno gitarističko umijeće i promociju hrvatske jazz glazbe u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo