1. Prostor u kojem ćete kušati pivo trebao bi biti dovoljno osvjetljen kako biste mogli ocjeniti bistrinu i boju piva. Do vas također ne bi smjeli dopirati nikakvi mirisi.
2. Čaša u koju se natače pivo mora biti savršeno čista, bez ogrebotina na sebi i dovoljno velika da u nju stane i vaš nos dok ispijate gutljaj. Naime, tako ćete uz okus najbolje osjetiti i miris piva.
3. Prije kušanja piva nemojte jesti jako začinjenu i masnu hranu. Također se preporuča da ne koristite after-shave, parfem, ruž za usne i druge kozmetičke preparate.
4. Prije otvaranja, dobro pogledajte bocu i provjerite rok trajanja piva, kao i ima li u boci taloga.
5. Osjetite bocu! Naravno, pivo mora biti hladno, ali ni tu nije dobro pretjerivati. Idealna temperatura za pivo kreće se između 22-25 Celzijevih stupnjeva. Ostavite se mitske predodžbe o "ledenoj pivi" jer na preniskoj temepraturi nećete moći osjetiti nikakvu aromu piva.
6. Kada otvarate bocu obratite pažnju koliko se pivo pjeni i kako reagira karbondioksid prilikom otvaranja čepa.
7. Kada ulijevate pivo samo ga pustite da klizne niz unutrašnjost čaše. Tek kad ste ispunili otprilike dvije trećine čaše možete ispraviti bocu kako biste na kraju dobili i pjenu. Zapamtite, uz pivo uvijek mora ići pjena, a ova pak se mora uzdizati i preko ruba čaše.
8. Kad ste pivo već natočili u čašu smjesta ga ispitajte čulom mirisa. Naime, mnogi aromatični sastojci piva ispare vrlo brzo u dodiru sa zrakom. Osjećate li aromu sladora? Vuče li na citron, cvijeće ili na svježe pokošenu travu?
9. Zatim ispijte jedan dobar gutljaj. Za razliku od vina pivo se ispija u većim gutljajima i usna šupljina mora biti puna. Osjetite i usporedite odnos između temperature, arome i stupnja zapjenjenosti.
10. Nikad ne mućkajte pivo u ustima! Samo pustite da klizne u vaš stomak. Pokušajte usporediti odnos temperature, arome i stupnja zapjenjenosti prije i poslije gutljaja. Pričekajte 15-tak sekundi i ponovo pokušajte odrediti okus piva nakon gutljaja. Da li je sladak ili suh? Zadržava li se u ustima ili brzo nestane?
11. Još jedanput pomirišite pivo. Neke arome dolaze do izražaja minutu do dvije nakon otvaranja boce. Zatim ponovno ispijte jedan dobar gutljaj i usporedite rezultate s onima na početku testa.
12. Kako biste "resetirali" svoja osjetila koja sudjeluju u testiranju piva, dovoljani su nezasoljeni krekeri ili običan kruh.
13. Ponovite još jedanput cijeli postupak.
Poput degustacije vina, i degustacija piva ima svoje zakonitosti. Jeste li sigurni da znate dobro popiti pivo?