Jeste li za genetsku kavu bez kofeina?

Ako ne podnosite ni kofein ni okus kave bez njega, ne odustajte od kave: u pripremi je genetski modificirano zrnje kave pune arome ali bez kofeina

31.8.2000.
16:18
VOYO logo


Ako vam kava bez kofeina ima okus po vodi za suđe, genetski inženjering bi vam mogao pomoći jer je ovih dana iz biljke kave izdvojen gen za kofein. Znanstvenici se zbog toga nadaju skoroj proizvodnji genetski manipulirane biljke u kojoj taj gen ne bi bio prisutan.

Istraživanje je sproveo Alan Crozier, profesor na sveučilištu Glasgow, u suradnji s kolegama iz Japana.
Do kave bez kofeina trenutno se dolazi kompliciranim postupkom u koji je uključeno parenje zrnja, pranje u organskoj otopini i razni drugi postupci koji oštećuju aromu. Profesor Crozier, i sam ovisnik o espressu, tvrdi da genetski promijenjena biljka neće imati lošiju aromu. To bi trebala biti dobra vijest za ljude koji vole kavu ali ne mogu podnijeti ni okus loše zamjene bez kofeina ni kofein koji im uzrokuje ubrzani rad srca, tjeskobu, visoki pritisak i nesanicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak će trebati čekati, jer istraživači iz Glasgowa još nemaju dovoljno sponzora pa pojavljivanje svog proizvoda na tržištu predviđaju tek za pet godina.

Drugi tim znanstvenika, s Hawaja i Integrated Coffee Technologies Inc. razvijaju genetski modificiranu biljku kave, no njihov proces uključuje drugi gen i raniju fazu razvoja kofeinske sinteze. Svoje biljke namjeravaju prodavati 2003., a prva komercijalna žetva predviđa se za 2006. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo