IPAK BRUXELLES / Mislav Kolakušić: 'Podnijet ću ostavku u Saboru!' MIP: 'Ako to napravi...'

Image
Foto: Jurica Galoic / Pixsell

Na naš upit Draženu Dizdaru bi li on u tom slučaju mogao biti 76. ruka za HDZ i DP, Dizdar kaže kako za takvu većinu ne bi glasao, ali pred kamere ne želi

2.5.2024.
11:42
Jurica Galoic / Pixsell
VOYO logo

Europarlamentarac Mislav Kolakušić, koji je osvojio mandat u Saboru na parlamentarnim izborima, podnijet će ostavku na mjesto u parlamentu, potvrdio je na svom Facebooku. U Saboru će ga zamijeniti prof. dr. sc. Dražan Dizdar, kao član stranke Pravo i Pravda.

NOVO:

Kolakušićevu objavu prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poštovani građani, dragi prijatelji, pred nama su izbori na kojima se na najvišoj razini vodi borba protiv globalizma, protiv suludih ograničenja građanskih prava nas Europljana i zamjene stanovništva što će posljedično dovesti do sloma zapadne civilizacije u sljedećih nekoliko desetaka godina, ukoliko im se ne suprotstavimo. Proteklih 5 godina u Europskom parlamentu zastupam zdravorazumske i suverenističke ideje koje dijeli veliki broj građana Republike Hrvatske. Sjetimo se 2019. i početaka 2020. kada sam jedini u vrijeme početka kovid ludila iznosio javno dostupne činjenice i podatke o korona virusima, forsiranju nepostojećih cjepiva koja su bila sto posto neučinkovita, ali i iznimno opasna i dovela su do milijuna prijavljenih štetnih posljedica po zdravlje onih koji su ih primili. Tijekom covid pandemije bio sam jedan od nekolicine zastupnika koji se svim silama borio protiv uvođenja strahovlade nad građanima i bezočne pljačke pri kupovini tzv. cjepiva protiv covida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moje govore u EU parlametnu protiv štetnih globalističkih politika, ilegalnih migracija i masovne korupcije vidjele su doslovno stotine milijuna ljudi. Obraćao sam se direktno, licem u lice, Ursuli von der Leyen, Macronu, Trudeau, predsjedniku Europskog vijeća i izravno im govorio ono što je istina i ono što stotine tisuća vas zna da je istina. U Hrvatskoj, razumljivo, nisam imao pristup medijima, ali svejedno je stotine tisuća vas pratilo moj rad. Zašto su svi ti govori i sve te stotine milijuna pregleda bili od izuzetne važnosti? Zato što su izravno doprinijele širenju svijesti o važnosti nacionalnih država, o važnosti da odluke donose građani, a ne korporacije, o važnosti suprotstavljanja skrivenim centrima moći.

Svi ti govori koji su se širili diljem Europe i svijeta doprinijeli su činjenici da danas u mnogim zemljama Europske unije suverenističke stranke pobjeđuju globalističke opcije i da gledamo rast suverenističkih opcija. Borba protiv teških posljedica ideološkog globalizma čije posljedice Hrvatska danas osjeća može se dobiti samo na razini Europe. Samo ako u većini država Europske unije na vlasti budu zdravorazumske opcije i Hrvatska će imati šansu izaći iz čeličnog stiska globalističkih poltrona poput Plenkovića. Zato ću na izborima 9. lipnja 2024. od vas, građana, zatražiti novi mandat u Europskom parlamentu. Nositelj sam liste Prava i Pravde (lista broj 17. na glasačkom listiću). Duboko sam uvjeren da je pozornica Europskog parlamenta u kojem se sukreira ogroman broj zakona po kojima žive i hrvatski građani, danas najvažnije mjesto za širenje suverenističkih ideja na globalnoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedno pozivam i sve birače suverenističkih stranaka u Hrvatskoj, prije svega birače Mosta i Domovinskog pokreta da mi daju svoje povjerenje na ovim izborima jer sam uvjeren da nitko ne može na jednako učinkovit i jasan način zastupati suverenističke ideje i interese građana Hrvatske u Europskom parlamentu od mene. Pozivam vas da na ovim izborima zanemarite svoju stranačku pripadnost ili barem da razmislite o tome te da ozbiljno odvagnete kakav glas želite imati u Europskom parlamentu.

Image
LISTE PREDANE, POČINJE KAMPANJA /

Donosimo sve što trebate znati o izborima za Europski parlament

Image
LISTE PREDANE, POČINJE KAMPANJA /

Donosimo sve što trebate znati o izborima za Europski parlament

U Europski parlament šaljemo prije svega osobu koja u moru drugih zastupnika treba artikulirati stavove hrvatskih građana. Glas koji se ne čuje i ne vidi, nije u interesu stotina tisuća građana u Hrvatskoj koji žele promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da prema tumačenju Hrvatskog sabora od 24. travnja 2024. ne mogu staviti u mirovanje svoj mandat, podnijet ću ostavku na svoje mjesto u Hrvatskom saboru, a moje mjesto će preuzeti moj zamjenik, prof. dr. sc. Dražan Dizdar kao član stranke Pravo i Pravda. S obzirom da neusporedivo više mogu doprinijeti u borbi i razotkrivanju globalizma kao zastupnik u Europskom parlamentu nego kao zastupnik u Hrvatskom saboru, smatram da sam donio ispravnu odluku.

Protekli izbori u Republici Hrvatskoj su pokazali da suverenistička opcija u Hrvatskoj raste, ali i da bez ujedinjenja suverenista nećemo moći provoditi svoje politike u stvarnost. Priliku za to ujedinjenje imat ćemo, kako stvari stoje, vrlo brzo i nadam se da će ovaj put biti dovoljno mudrosti da to i učinimo.U sljedećih 30 dana bit ću u kampanji za izbore za Europski parlament te ću tijekom tog razdoblja prezentirati svim građanima koji podržavaju naš pogled na svijet zašto smatram da moramo imati jak, uvjerljiv i glasan glas u Europskom parlamentu i zašto je ta institucija važna za globalno širenje ideja o važnosti nacionalnih država i borbu protiv štetnog globalizma koji ima za cilj uništiti apsolutno sve tradicionalne vrijednosti i obrasce življenja. Konačna odluka, kao i uvijek, bit će na vama, građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko ćete to smatrati važnim, i sljedećih 5 godina zajedno ćemo se boriti protiv interesa korporacija koje putem svojih političkih pudlica iz godine u godinu pokušavaju pojačati svoj stisak oko vrata stotina milijuna ljudi. Radit ćemo na jačanju suverenističkih ideja u čitavoj Europi, ali i svijetu, a za to uistinu ne postoji bolje mjesto od govornice Europskog parlamenta. Ono što je izgovoreno u Europskom parlamentu odjekuje diljem svijeta, naravno ako imate što reći. Živjeli i vidimo se u kampanji!", napisao je u objavi.

MIP: Ako Kolakušić zamrzne mandat, prestat će mu mandat u Bruxellesu

Predsjednik saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) Robert Jankovics potvrdio je da je novoizabrani zastupnik Mislav Kolakušić zatražio da mu se saborski mandat stavi u mirovanje, te naveo kako mu je MIP odgovorio da će mu, ustraje li na tome, prestati mandat u Bruxellesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„U svom odgovoru MIP ga je izvijestio da u Zakonu o izboru zastupnika u Europski parlament piše da je dužnost saborskog zastupnika nespojiva sa dužnošću zastupnika u Europskom parlamentu i da ne može zamrzavati mandat, odnosno ako inzistira na tome, da će njegov mandat u Europskom parlamentu prestati“, kazao je Jankovics Hini.

„Ne možete ovdje zamrznuti, a tamo imati mandat. Zamrzavanje mandata, što on traži, podrazumijeva da je tu funkciju prihvatio, pa ju zamrznuo. On može prihvatiti funkciju saborskog zastupnika, ali mu tada druga funkcija prestaje“, rezolutan je šef MIP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdio je da Kolakušić, ima rok od 24 sata prije prve sjednice novog Sabora, čiji je krajnji rok 19. svibnja, da obavijesti MIP da je promijenio odluku, da više ne želi zamrznuti mandat, da želi nešto drugo.

„Ako nam ništa drugo ne javi, mi ćemo poštovat njegovu želju i mandat mu zamrznuti, odnosno staviti u mirovanje“, kaže Jankovics i objašnjava da će nakon toga predsjednik Hrvatskog sabora obavijesti predsjednicu Europskog parlamenta da je Kolakušić prihvatio dužnost zastupnika u Saboru i time će njegov mandat u Bruxellesu prestati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik MIP-a prenosi interpretaciju tog tijela da je Kolakušić odlukom da želi zamrznuti saborski mandat, taj mandat prihvatio, jer „ne može ga zamrznuti ako ga nije prihvatio“.

Upozorava na još jedan 'detalj', a to je - ako Kolakušić saborski mandat zamrzne iz osobnih razloga, tada ga ne može aktivirati najmanje šest mjeseci, a odmah ostaje bez mandata u Bruxellesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrđuje da će, odluči li Kolakušić ostati u Bruxellesu, na njegovo mjesto doći netko s koalicijske liste DP-a i PIP-a, s koje je izabran.

Potvrdio je i da će Kolakušić mandat u Europskom parlamentu imati, ne do 9. lipnja, kada se bira saziv novog Parlamenta, nego do trenutka njegova konstituiranja, a to će vjerojatno, biti na jesen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbio je komentirati upit hoće li, možda, financijski trenutak prevagnuti da se Kolakušić, ipak odluči idućih nekoliko mjeseci za Bruxelles. Kao saborski zastupnik primao bi, naime, oko 2500 eura neto, a kao europski i do tri puta više.

STARIJE:

Kako doznaje RTL, Mislav Kolakušić podnio je zahtjev za stavljanjem saborskog zastupničkog mandata u mirovanje. To znači da bi ga ako odluči ostati u Bruxellesu do novog saziva, na konstituirajućoj sjednici Sabora mijenjao Dražen Dizdar i ostao na toj funkciji daljnjih 6 mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Mislav Kolakušić još može i promijeniti odluku 24 sata prije konstituirajuće sjednice Sabora. To nam je potvrdio i on sam.

Na naš upit Draženu Dizdaru bi li on u tom slučaju mogao biti 76. ruka za HDZ i DP, Dizdar kaže kako za takvu većinu ne bi glasao, ali pred kamere ne želi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolakušić prvi na listi za EU izbore

Podsjetimo, Kolakušić je prvi na listi za Europski parlament. Ivan Vilibor Sinčić je drugi, a na listi je i sedam žena.

Kolakušić i njegova stranka Pravo i Pravda izašli su na parlamentarne izbore s Domovinskim pokretom. No, od samog početka Kolakušić im je jasno stavio do znanja da nikakve postizborne koalicije s HDZ-om ne dolaze u obzir te je čak najavio kako se odriče DP-a ako budu koalirali s HDZ-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Relativni pobjednik je ponovo Hrvatska demokratska zajednica, stranka korumpiranih ljudi, zločinačka organizacija pravomoćno osuđena za izvlačenje i pranje novca. Međutim, relativni pobjednik su oporbene stanke. Građani Republike Hrvatske su podijeljeni od skroz lijevih opcija do onih tradicionalnih konzervativnih opcija. Između se nalaze neki liberali, centar, koji u stvarnosti baš ni ne postoje", poručio je nakon izbora dodavši da mu je neprihvatljivo biti "mala podguzna muha".

POGLEDAJTE VIDEO: DP bi mogao koalirati s HDZ-om, Kolakušić: Biti mala podguzna muha, to mi je neprihvatljivo'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo