PRIVREMENI REZULTATI DIP-A / Dobile su i deset puta više glasova od ostalih kandidata, ali ne idu u EU parlament. Evo zašto

Image
Foto: Damir Spehar, Marko Prpic/PIXSELL

Rekorder po broju preferencijalnih glasova na izborima za Europski parlament je premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković za kojeg je glasala 101.721 osoba

9.6.2024.
23:55
Damir Spehar, Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

HDZ je pobjednik izbora za Europski parlament s 34,60 posto glasova, odnosno šest osvojenih mandata, dva više u odnosu na izbore 2019. godine.

Od 741.641 glasača koliko ih je izašlo na izbore, premijer Andrej Plenković osvojio je uvjerljivo najviše preferencijalnih glasova na listi HDZ-a. Za njega je glasala 101.721 osoba što znači da je osvojio 39,73 posto svih glasova koji su išli HDZ-ovoj listi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekorderi po preferencijalnim glasovima

Po broju preferencijalnih glasova na listi HDZ-a slijedi ga Davor Ivo Stier s 25.334 glasova koji je poziciju u Bruxellesu lovio s trećeg mjesta na listi te Marijana Petir s 21.505 glasova koja se mandatu u EU parlamentu nadala s posljednjeg 12. mjesta na listi. Međutim, unatoč velikom broju preferencijalnih glasova, na temelju trenutnih rezultata Petir nije ugrabila mjesto u Bruxellesu, nego su to uspjeli Dubravka Šuica, bivša ministrica turizma Nikolina Brnjac, Karlo Ressler i Željana Zovko. Tek će se vidjeti kome će svoj mandat prepustiti premijer Plenković, s obzirom na to da je malo vjerojatno da će odustati od čelne pozicije u Vladi kako bi idućih pet godina sudjelovao u kreiranju europske politike.

Image
POBJEDNICI I GUBITNICI /

Službeni rezultati izbora za EU parlament! HDZ bolji nego 2019., MOST bez mandata

Image
POBJEDNICI I GUBITNICI /

Službeni rezultati izbora za EU parlament! HDZ bolji nego 2019., MOST bez mandata

SDP-ovu lista koja će po sadašnjim rezultatima imati četiri predstavnika u Bruxellesu, po broju glasova predvodi nositeljica njihove liste i dosadašnja europarlamentarka Biljana Borzan s 83.588 preferencijalnih glasova. Briselsku fotelju s 30.059 glasova čini se da je osigurao i Tonino Picula koji je u izbornu utrku ušao s posljednjeg mjesta na listi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći po broju preferencijalnih glasova je još jedan europarlamentarac Predrag Fred Matić sa 17.222 glasa, a četvrta Dalija Orešković s 11.549 glasova. No, Orešković vjerojatno neće pakirati kofere za Bruxelles jer je mjesto osigurala treća na SDP-ovoj listi Romana Jerković Kraljić s 1.005 glasova.

U Domovinskom pokretu s 35.238 glasova konkurenciju je pomeo Stephen Nikola Bartulica koji je posljednjih dana u žiži javnosti zbog afere s njegovim kreditom i prihodima. Iz stranke su već potvrdili da će ih upravo on predstavljati u Bruxellesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan mandat, kao i Domovinski pokret, osvojila je stranka Možemo! čija je Ivana Kekin osvojila najviše simpatija birača. Glas joj je dalo 11.300 birača, no s obzirom na njezin mandat u Hrvatskom saboru, pokazat će se hoće li mjesto u EU parlamentu prepustiti stranačkom kolegi Gordanu Bosancu koji je drugi po broju preferencijalnih glasova (6,126).

Kako funkcionira raspodjela glasova?

Iako su neka imena s izbornih lista osvojila veći broj preferencijalnih glasova od drugih stranačkih kolega, to im ne garantira ulazak u Europski parlament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo na sudjelovanje u diobi za člana Europskog parlamenta ostvaruju liste koje na izborima dobiju najmanje 5 posto danih glasova birača. Preferencijalni glasovi za pojedine kandidate se uvažavaju ako broj preferencijalnih glasova za pojedinog kandidata iznosi najmanje 10 posto glasova koje je osvojila pojedina lista. Izabrani su oni kandidati sa svake liste kandidata koji su dobili najveći broj preferencijalnih glasova. Kada dva ili više kandidata dobiju isti broj preferencijalnih glasova, odlučujući je poredak na listi kandidata.

Međutim, ako kandidati nisu osvojili 10 posto glasova od ukupnog broja glasova koji je dobila ta lista, u Europski parlament biraju se članovi na temelju rednog broja na listi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako primjerice Marijana Petir s 21.056 ne ulazi u EU parlament jer nije osvojila 10 posto od ukupnog broja glasova na HDZ-ovoj listi pa je u EU parlament ušla Željana Zovko koja je dobila u trećinu manje glasova, kao i Karlo Ressler.

Hrvatska je na mandat od pet godina izabrala ukupno 12 zastupnika koji će zastupati njezine interese u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Prema privremenim podacima DIP-a, na izborima za EU parlament glasalo je 21,33 posto birača što je dosta manje nego na posljednjim izborima 2019. godine kada je glasalo 29,85 posto birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Europski parlament ulazi ukupno 720 zastupnika iz svih zemalja članica. Glasanje je trajalo četiri dana, a posljednji su glasali Talijani kod kojih su se birališta zatvorila u nedjelju u 23 sata.

POGLEDAJTE VIDEO: Plenković održao govor nakon uvjerljive pobjede: 'Lijepo je drugi put u mjesec i pol dana pobijediti'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo