NEMA GA VEĆ DVA DANA

ZORAN MAMIĆ PONOVNO NAPUSTIO HRVATSKU: Otišao je u BiH, gdje se krije i Zdravko

BiH još nije dobila dokumentaciju od Hrvatske jer je spis još uvijek na osječkom sudu

Zoran Mamić je prije dva dana napustio Hrvatsku i otišao u BiH gdje se nalazi i njegov brat Zdravko, doznaje RTL. Zoran Mamić još se nije vratio.

Na pitanje hoće li tamo služiti svoju kaznu ili će se vratiti u Hrvatsku ne odgovara. Hrvatska još nije službeno ništa poslala u BiH.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša pojasnio je proceduru. “Procedura je vrlo jednostavna. Znači, kada Bosna i Hercegovina dobije zamolnicu iz Republike Hrvatske, tada ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine predmetnu dokumentaciju šalje u sud u Bosnu i Hercgovinu”, kazao je Grubeša.

Dodao je kako bi sud tada trebao utvrditi činjenično stanje i Mamiću izreći kaznu. No prije svega slijedi dugotrajna procedura.

“Da bi mi znali koji je sud nadležan, gdje će se kazna izvršiti, mi bi prvo trebali dobiti kompletnu dokumentaciju da bi se moglo utvrditi koji je sud nadležan i samim tim daljnji postupci”, kazao je Grubeša.

Spis je još uvijek na osječkom sudu

BiH još nije dobila dokumentaciju od Hrvatske jer je spis još uvijek na osječkom sudu.

“Ne želim izručenje Republici Hrvatskoj, jer ono što se događa u Republici Hrvatskoj je jedan montirani iskonstruirani proces”, kazao je Zdravko Mamić još 15. lipnja 2018.

Dodatan problem je i što osječki županijski sud već mjesec dana ne uspijeva pronaći Damira Vrbanovića kako bi mu uručili presudu.

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku rekao je kako je sigurno dva puta pokušana dostava presuda. “Mislim da je sigurno dva puta kolko sam upoznat je pokušana dostava presuda, na adresi koju je zadnju dao na zapisniku na ročištu, međutim vratila se neuredna dostava”.

Zdravko Mamić se preko odvjetnice Lidije Horvat obratio Ustavnom sudu. Ispisana je tužba na čak 45 stranica, a najviše se žali na povredu ljudskih prava.

“Nikada do sad nisam u jednoj ustavnoj tužbi vidjela toliko povreda kao do sada”, kazala je Mamićeva odvjetnica.

Dodaje kako ih ima više od desetak. Posebno je u tužbi isproblematiziran i trenutak kada je Mamić izbačen sa suda.

“Smatram da sukladno zakonu o kaznenom postupku nije smio biti udaljen iz zgrade da mu je prekršio pravo na obranu jer se nije mogao konzultirati sa svojim braniteljima. Mi smo tražili odgodu izvršenja kazne zatvora i odgodu oduzimanje imovinske koristi”, rekla je Horvat.

 

Povratak na Net.hr