Oprez! Zmije otrovnice 'zaboravile' utonuti u zimski san

Slijedom stalnih globalnih klimatskih promjena, priroda je postala nepredvidiva za svijet biljaka i životinja. Stoga ne čudi da je u ovo doba godine moguće naići na zmiju otrovnicu, iako se većina njih prije mjesec dana povukla u skloništa.

Edo Žeželić, veliki zaljubljenik i poznavatelj prirode, stalni posjetitelj planinskog masiva Rebar, gdje čisti šetnice, povijesne stare putove koji su vodili iz smjera Bakra prema Grobniku, susreo se s poskokom kamenjarom sivo-crne boje koji ga je dočekao na grani gdje lovi kukce.

“Ovog poskoka vidim često, jer bez obzira na vremenske uvjete stalno je na grani. Gotovo da se i ne miče, te povremeno u krugu od 10 metara mijenja grane, pa ga se može vidjeti na visini od pol metra i više. U ovom gustišu je mirno, nitko ga ne ometa pa mu je to najbolja pozicija za lov”, kaže Žeželić za Novi list .

Zaštićena vrsta

Žeželić upozorava šetače da ne diraju poskoke jer su zaštićeni. Upozorenje se posebno u ovo vrijeme godine odnosi na berače gljiva i šparoga, koji bi se vrlo lako mogli sresti oči u oči s ovom vrstom zmija otrovnica čiji je najveći protivnik čovjek, ali i kobac zmijar, koji je istrijebio priličan broj poskoka na planinskom masivu Rebar. Nakon čestih požara, nastalih iskrenjima vlaka, nastane čistina na kojoj je zmija lak plijen za ovu sokolovku s odličnim vidom.

Povratak na Net.hr