MARIĆ O PREŠUTNIM MINUSIMA / 'Bude li potrebe, zakonski ćemo regulirati neke stvari'; Otkrio je i hoće li to dovesti do naglog ukidanja

Ministar financija Zdravko Marić potvrdio je da je od svih minusa na računima građana, čak 95 posto prešutno

2.9.2021.
13:42
Marko Lukunic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ovih je dana goruća tema prešutno prekoračenje na tekućim računima građana. O tome je u četvrtak progovorio i ministar financija Zdravko Marić.

"Od ukupno 2,6 milijuna tekućih računa u RH negdje oko 1,8 milijuna građana ima odobrena prekoračenja, a oko 65 posto je stvarno u oblicima prešutnog prekoračenja", rekao je Marić i dodao da su od HNB-a tražili podatke kako bi utvrdili zašto je došlo do tolikog broja prešutnih prekoračenja.

Ponovio da će se mijenjati i važeći zakoni ako bude bilo potrebe. "Temeljem podataka koje nam je HNB prezentirao i koje smo još zatražili, napravit ćemo analizu. Ako će biti potreba, po mnogočemu i idemo u tom smjeru, i zakonski ćemo regulirati određene stvari, odnosno doći će do izmjena i dopuna zakona, s jasnim fokusom na zaštitu potrošača", poručio je ministar.

Te izmjene zakona, tvrdi, neće dovesti do smanjivanja ili ukidanja prešutnih prekoračenja. Otkrio je i da je 95 posto svih prekoračenja prešutno.

"Od ukupnog iznosa, negdje oko 31.000 građana je u dopuštenom prekoračenju, a 840.000 građana je u prešutnom. Oba instituta su u našem zakonodavnom sustavu od 2010. godine. Kada i na koji način je došlo do značajnijeg porasta udjela i nominalnog iznosa ovih prešutnih prekoračenja, tek trebamo vidjeti.

Za pretpostaviti je da to kreće od 2018. godine kada je odlukom uključena i naknada za tzv. vođenje tekućeg računa što poglavito kod građana koji imaju niža primanja znači relativno veći udio. Je li to bio glavni razlog, tek treba utvrditi, ali za pretpostaviti je da je to jedan od razloga zašto su banke krenule prema prešutnom prekoračenju", pojasnio je Marić.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali