ZBOG NOVOG EUROPSKOG PROPISA O VEĆOJ ZAŠTITI: / Za manje od dvije godine izdavat će se nove osobne iskaznice

Europska unija je novom direktivom o osobnim iskaznicama prepustila zemljama članicama da same odrede minimalnu dob za uzimanje otisaka prstiju, ali i rok trajanja osobnih iskaznica

9.10.2019.
9:33
Davor Puklavec/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mijenjanje osobnih iskaznica u Hrvatskoj propisano je zakonom, a nova je verzija predviđena u planu zakonodavnih aktivnosti MUP-a za 2020. godinu. Razlog tome je uredba Europske unije o novim osobnim iskaznicama, koju će Hrvatska morati implementirati do 2. kolovoza 2021. godine, javlja Jutarnji.

Ta je uredba donesena zbog povećanja sigurnosnih standarda zaštite stanovnika EU-a, pa će tako zemlje članice za nešto manje od dvije godine morati izdavati osobne iskaznice koje će sadržavati biometrijske podatke poput prikaza lica te dva otiska prsta u digitalnom formatu. Trenutačno važeće osobne iskaznice u RH te podatke već sadržavaju, stoga neće biti potrebe za masovnom zamjenom tog identifikacijskog dokumenta.

No, europska je uredba državama članicama prepustila odlučivanje o dobi od koje će se uzimati otisci prstiju zbog identifikacije pri izradi osobnih iskaznica. U Hrvatskoj je dosad zakonska granica bila 12 godina. Također, članicama EU-a je prepušteno i da odrede rok trajanja osobnih iskaznica, pa je moguće i ovdje očekivati promjene.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali