HRVATI POSTALI ŠKRTI? / Otkako je uveden euro, konobari dobivaju upola manji bakšiš: Ljudi su prije ostavljali i do 10 kuna, a sad čekaju i 10 centi'

Pivo je bilo 18 kuna, oni bi rekli 20, u redu je. Sad je pivo recimo 2,90. Oni daju tri eura i očekuju tih 10 centi. Užasno je to palo. Puno ljudi će mijenjati struku, kaže jedan konobar

19.1.2023.
23:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Uvođenje eura razočaralo je konobare, a napojnice su im upola manje. "Prije je bila puno bolja situacija s bakšišem, a sad je katastrofalno. Mogli bi ovi euri od nas napraviti velike škrtce. Ljudi sad čekaju 20 centi, a prije su ostavljali dvije, tri, pet ili 10 kuna", kaže konobarica Magdalena Tominac.

Konobar Nikola Hrastinski kaže da su napojnice pale i za više od 50 posto.

"Pivo je bilo 18 kuna, oni bi rekli 20, u redu je. Sad je pivo recimo 2,90. Oni daju tri i očekuju tih 10 centi. Užasno je to palo. Puno ljudi će mijenjati struku", kaže Nikola.

"Ako se ja trudim oko gosta i stalo mi je da je vama tu lijepo, budem dobra i nasmijana, a nije mi zapravo dobar dan, onda mi je taj bakšiš dokaz da se nisam trudila bez veze", kaže Magdalena.

Privikavanje na novu valutu

Psiholozi kažu da smo još u procesu navikavanja na novu valutu.

"Još ne znamo pravu vrijednost kovanica s kojima baratamo, a ljudi kad se nađu u novim nepoznatim situacijama stanu. Nisu skloni potrošnji. A u kafićima su se cijene povećale i onda su ljudi tu nepravdu zbog zaokruživanja neopravdano iskalili na napojnicama koje daje konobarima", objašnjava novonastalu situaciju Zvonimir Galić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta.

Image
DOK SE SVI NE POTROŠE /

Stigao euro, ali jedna tarifa i dalje je u kunama: Još dugo bismo je mogli koristiti

Image
DOK SE SVI NE POTROŠE /

Stigao euro, ali jedna tarifa i dalje je u kunama: Još dugo bismo je mogli koristiti

No, može se dogoditi da zbog toga što se cijene čine manje da budemo rastrošniji primjerice u trgovinama.

"Treba preračunavati, imati aplikaciju ili množiti s osam ili 10 kako bismo bili što bliže pravoj vrijednosti stvari", naglašava Galić.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču