Play ponuda

Sulud i opasan izazov proširio se među zagrebačkim srednjoškolcima

shimmer fallback

Zagrebački srednjoškolci uveli su u škole novu, po život opasnu igru, kojom se dokazuju vršnjacima i hvale na društvenim mrežama.

22.10.2014.
13:49
Play ponuda

Kako se moglo vidjeti na video snimkama, koje su u međuvremenu uklonjene s YouTubea, učenici najprije namjerno hiperventiliraju, odnosno forsirano i ubrzano udišu i izdišu zrak, a potom im kolege izbijaju zrak iz pluća, nakon čega ovi padaju u nesvijest.

Da bi stvar bila gora, učenici za isti pothvat nominiraju učenike drugih škola, koji spremno prihvaćaju izazov i snimaju nove 'epizode' opasnog pothvata, piše Novi list.

Liječnici upozoravaju da ovakva igra, iako je srednjoškolcima zabavna, može završiti kobno.

Suluda igra- strašne posljedice

"Hiperventiliranje je apsolutno opasno jer je vezano uz funkciju mozga i srca, a rad srca povezan je s radom pluća. To su tri vitalno važna organa čije se funkcije može narušiti ovakvim neodgovornim postupcima", upozorava obiteljska liječnica Jasna Krajač. Drugim riječima, hiperventiliranje i namjerno padanje u nesvijest uzrokovano hipoksijom nakon izbijanja zraka iz pluća može lako dovesti do oštećenja mozga i pluća, što znači trajni invaliditet, a može završiti i smrću.

"Ako se ovakva praksa dokazivanja srednjoškolaca na internetu nastavi, imat ćemo jako veliki problem", zaključuje Krajač.

Ivanka Sluganović, ravnateljica I. Tehničke škole Tesla koja je započela s tom praksom, izjavila je za portal Srednja.hr kako je upoznata sa situacijom i čini sve što je u njenoj moći da takve stvari spriječi, a djeci objasni o kakvoj se lošoj praksi radi.

Play ponuda
Play ponuda