'Grad heroj' otvara prvu pučku kuhinju, pitanje je dana kad će netko umrijeti od gladi

Vukovarske vlasti pokrenule su inicijativu za otvaranjem pučke kuhinje, kako bi siromašnima osigurale barem jedan obrok dnevno.

14.3.2014.
9:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kuhinja je neophodna

Ukoliko se izuzmu vremena ratova i nekih prirodnih katastrofa, Vukovar posljednjih godina proživljava svoje najteže dane.

Teška socijalna slika Grada heroja, kako se često Vukovar naziva radi zasluga u Domovinskom ratu, dovela je do toga da je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća pokrenuta inicijativa za otvaranjem pučke kuhinje. Cilj je da se na ovaj način osobama u potrebi i teškoj socijalnoj situaciji osigura barem jedan obrok dnevno, piše Al Jazeera.

"Nažalost, u Vukovaru je trenutno takva gospodarska i socijalna situacija da je u gradu pučka kuhinja neophodna. Sada je već i pitanje dana kada ćemo imati slučaj da je netko umro od gladi", kaže ravnatelj Caritasa vukovarskog dekanata fra Vjenceslav Janjić.

U prilog njegovim riječima govore i konkretne brojke, prema kojima Caritas na svome popisu za pomoć trenutno ima 809 obitelji ili više od 2.500 ljudi, među kojima je i dosta djece. Zbog stalnih otkaza to nije konačna brojka i ona je iz mjeseca u mjesec sve veća. Fra Janjić smatra da je među njima stotinjak ljudi koji su gladni ili žive na ivici gladi.

Zadovoljne idejom o skorom mogućem osnivanju pučke kuhinje su, naravno, i same socijalno ugrožene osobe, koje bi bile korisnici jedne takve ustanove.

'Gladovala sam danima'

"Svakako da sam za takvo što. Kažem to jer sam u više navrata i sama bila gladna. Gladovala sam danima i to toliko da sam padala u nesvijest. Nikada nisam htjela krasti, pa sam tražila okolo ostatke hrane. Jela bih bilo što što bih našla. Da je tako nešto postojalo ranije, ja i meni slični ne bi prolazili kroz sve to", riječi su Slađane C., koja više od 20 godina u Vukovaru živi bez stalnog i sigurnog smještaja i bez struje i vode.

Razmišlja se i o otvaranju tzv. socijalne samoposluge za siromašne građane Vukovara.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/vukovaru-potrebna-pucka-kuhinja

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali