VRIJEĐA, PRIJETI, MLATI... / Zbog nasilnog učenika zabrinuti roditelji cijeli tjedan nisu slali djecu u školu

Čak sedamnaest od ukupno 21 učenika šestog razreda jedne osnovne škole na području Bjelovara nije čitavog proteklog tjedna išlo na nastavu.

15.10.2016.
20:52
Davor Puklavec/PIXSELL/Ilustracija
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Taj učenik već godinu dana maltretira druge đake, prijeti im ubojstvom, vrijeđa na nacionalnoj osnovi... Djeca se plačući vraćaju kući, a i dio nastavnika se žali. Sve to navodi se, kako pišu 24 sata, u šokantnom pismu koje su roditelji poslali školi i institucijama.

Vršnjaku nanio teške ozljede

Za bojkot su se odlučili nakon što je nasilni učenik prije desetak dana premlatio vršnjaka iz razreda koji je završio s težim ozljedama. A sve to se, tvrde, događalo pred očima učitelja i asistenta, a obaviještena je i policija. Roditelji odgovornost svaljuju na ravnateljicu škole koja, kažu, godinu i pol dana, koliko traje maltretiranje od strane jednog učenika, ništa nije poduzela osim što je sazvala jedan roditeljski sastanak, a i to na inzistiranje roditelja.

"Dječak nije kriv. Jednostavno, sve mu je dopušteno. Ide do krajnjih granica jer se uvjerio da mu nitko ništa ne mož", kažu roditelji koji već godinu dana bezsupješno pokušavaju riješiti taj problem.

Dječakova obitelj odbija razgovor

Pritom su tražili pomoć mjerodavnih institucija, među kojima i Ministarstva obrazovanja, no one zasad nisu reagirale. S druge strane, obitelj problematičnog učenika navodno uopće ne želi razgovarati o tom problemu. Pedagoška služba u školi poručuje im da se djeca trebaju prilagoditi nasilniku.

Djeca su u više navrata bila na razgovorima s policijom i stručnjacima Centra za socijalni rad opisujući im kako od razrednog nasilnika svakodnevno doživljavaju vrijeđanja. No, odgovori se svode na to da su incidenti evidentirani, a mjere poduzete.

Djeca neće u školu dok se problem ne riješi

Zbog svega, djeca ni u ponedjeljak neće ići u školu iako im, zbog izostanka više od tri dana, prijete ukori.

"Ne idu dok se to ne riješi. Zar trebamo čekati da netko pogine pa da bi se nešto riješilo", kazala je za 24 sata jedna zabrinuta majka.

Ravnateljica škole potvrdila je da je bilo 'vršnjačkog sukoba' i da 17 učenika ne dolazi na nastavu.

"O svakom navedenom događaju roditelji su bili obaviješteni i dane su im sve informacije koje po zakonskim aktima trebamo i smijemo dati. O svakom neprimjerenom obliku ponašanja smo, u skladu s pravilima struke, redovito međusobno stručno raspravljali i donosili prijedloge", kaže ona.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali