Vlada ukinula zabranu okupljanja na Markovom trgu

Iako uz brojna ograničenja, Vlada je danas dala ‘zeleno svjetlo’ za okupljanje na Markovom trgu u Zagrebu. Premijer je istaknuo kako time ispunjavaju svoje predizborno obećanje, te naglasio kako razumne kriterije i ograničenja treba prihvatiti.

Vlada je u četvrtak prihvatila prijedlog izmjena Zakona o javnom okupljanju i time ukinula zabranu okupljanja na Markovom trgu. Novi zakon ide sa sljedećim ograničenjima: Okupljanje je zabranjeno na udaljenosti manjoj od 10 metara od sjedišta Sabora, Vlade i Ustavnog suda, okupljenih ne može biti više od 1.500, a radno vrijeme prosvjeda ostaje kako je i ranije predloženo – od 8 do 22 sata. Prijava okupljanja mora biti napravljena najmanje 48 sati prije događaja, kao što je bilo i ranije.

Ograničenja zbog osiguranja od terorizma

Ministar Ranko Ostojić kazao je kako su ta ograničenja morala biti postavljena zbog osiguranja od terorizma, osiguranja državne sigurnosti i sigurnosti i prava drugih. Pri tom su, kako je objasnio, u obzir uzeta i stajališta Ustavnog suda prema kojima se čuva bit ustavnog prava na okupljanje, ali se ograničava vrijeme, mjesto i duljina javnog okupljanja. Pritom se ciljevi i dalje mogu prenijeti do adresanta, a to su Sabor i Vlada, kazao je Ostojić.

Premijer Zoran Milanović dodao je kako ljudi imaju pravo, “čak trebaju”, izražavati protivljenje i nezadovoljstvo.

“Razumne kriterije i ograničenja treba prihvatiti, a mi ovime ispunjavamo još jedno, doduše malo predizborno obećanje”, zaključio je Milanović.

Povratak na Net.hr