Vlada povlači odluku o imenovanjima u NO?

Samo dan nakon što je Vlada donijela odluku o uvjetima za imenovanje članova nadzornih odbora državnih poduzeća, prema kojoj bi nadzirati mogle i osobe koje su primjerice nepravomoćno osuđene za gospodarski kriminal, priča se o njenom povlačenju.

“U Nadzornim odborima, u Upravama ne bi trebalo biti mjesta za osobe koje se sudski procesuiraju zbog kriminala, mita, korupcije ili nezakonitih radnji. Hoće li Vlada povući tu odluku? Vjerojatno hoće, pretpostavljam, jer politika je Vlade da za takve nema mjesta”, kazao je ministar financija Slavko Linić gostujući na Hrvatskom radiju.

Osobni stav

Ipak, čini se Linić nije govorio u ime Vlade. U Saboru je rekao kako je u emisiji Poligraf izrekao svoj osobni stav, a o sudbini sporne odluke novinare je uputio da propitaju one koji su je napisali.

Podsjetimo, Vlada je u četvrtak, između ostalog, donijela odluku o određivanju uvjeta za kandidate za članove NO-a i Upravnih odbora te Uprava trgovačkih društava kojima je država vlasnik. Prema toj odluci u ta tijela može ući i osoba koja je nepravomoćno osuđena zbog gospodarskog kriminala.

‘To je tako?’

Nakon što su se mediji raspisali da se odluka modelirala kako bi se primjerice HNS-ovcu Srećku Ferenčaku, nepravomoćno osuđenom za gospodarski kriminal, omogućilo da zasjedne u NO JANAF-a, činilo se kao da neki u Vladi nisu znali kakvu su odluku uopće donijeli.

Na novinarsko pitanje znači li to da Ferenčak, koji je nedavno bio imenovan u NO JANAF-a te potom odmah povučen, može ponovno biti izabran u NO JANAF-a, premijer Zoran Milanović je odgovorio protupitanjem: “To je tako?”. Nakon potvrdnog odgovora novinara, Milanović je kazao da ipak neće biti tako.

“Siguran sam da neće. Ako je tako, ako ste vi u pravu, onda je to moglo biti drukčije”, rekao je Milanović.

Povratak na Net.hr