Vlada: Ne priznajemo odluke JNA, SFRJ i Srbije!

Vlada je donijela zakon kojima pojedine pravne akte pravosudnih tijela bivše JNA, SFRJ i Republike Srbije proglašava ništetnim. Uzelac je natuknuo kako se radi o predizbornom zakonu, a s obzirom na broj govornika o zakonu, nije daleko od istine…

Ne priznajem ni optužnicu, ni rješenje, ni odluke vojnog tužiteljstva bivše JNA, vojnih sudova bivše Jugoslovenske armije”, kazao je 21. rujna 2011. godine HDZ-ovac Vladimir Šeks. Prošle srijede se, naime, doznalo da je srpsko tužiteljstvo hrvatskom pravosuđu uputilo optužnicu protiv Šeksa, Tomislava Merčepa, Ivana Vekića i Branimira Glavaša u Vukovaru.

Tjedan dana kasnije, Vlada ne priznaje ono što ne priznaje Šeks, samo u nešto široj formi: usvaja prijedlog zakona o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše Jugoslavije, JNA i Republike Srbije.

Nakon nabrajanja akata i deklaracija koje govore o nezavisnosti Hrvatske i njenoj ulozi žrtve u Domovinskom ratu, Kosor je priopćila kako “RH ima legitimno pravo i dužnost zaštititi svoj suverenitet i samostalnost, ali i svoje građane od kaznenog progona tijela Republike Srbije”.

Moram reagirati budući da sam pravnica! Odbacujem kao predsjednica Vlade da se zakon donosi pred izboreProglasila je srpski zakon iz 2003. godine kojim je tamošnje pravosuđe proširilo jurisdikciju nad kaznenim djelima počinjenim i izvan svojih granica, miješanjem u nadležnosti drugih država

“Samo pravosudna tijela RH mogu procesuirati za djela koja su nabrojana u zakonom”, kazala je Kosor. Radi se o genocidu, ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti, povredama humanitarnog prava i slično.

‘Štetan zakon’

Slobodan Uzelac iz SDSS-a usprotivio se ovom zakonu jer smatra da je za njega trebalo dobiti suglasnost Državnog odvjetništva jer je ono nadležno, a oni su “neovisna služba koja progoni osumnjičene i još brže i efikasnije oslobađa nevine ljude”. Zakon smatra dvostruko štetnim jer bi, donese li se, “onemogućio progon krivaca, a usporio oslobađanje nevinih”.

Natuknuo je i kako se zakon donosi pred izbore, pa je uslijedila mrzovoljna reakcija premijerke.

‘Pravnica sam! Ovo nije predizborni zakon!’

“Moram reagirati budući da sam pravnica! Odbacujem kao predsjednica Vlade da se zakon donosi pred izbore”, kazala je, poučavajući ga da je svatko u Vladi dužan braniti nacionalne interese. Za donošenje ovog zakona, kaže, “ne trebamo tražiti dozvolu ni od koga!”

A tada je krenulo – ministri Božidar Pankretić, Branko Bačić, Dražen Bošnjaković, Gordan Jandroković, jedan za drugim javljali za riječ da bi naglasili koliko je bitno da Srbija ukine Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine iz 2003. godine.

Što se odmah ljutite…

Na kraju se javio Uzelac koji je reagirao na premijerkinu reakciju da se ne radi o predizbornom zakonu.

“Ja tu ne vidim ništa neprihvatljivo, čak mislim da je obveza svake stranke da pred izbore izlazimo s jasnim stavovima o važnim pitanjima”, uzvratio je Uzelac.

Jadranka Kosor najavila je na sjednici Vlade kako je prijedlog izmjena Zakona o privatizaciji INA-e, kojim bi se spriječilo preuzimanje od MOL-a. Vrijedio bi do okončanja procesa protiv Sanadera.

Kazala je kako se Vlada na to odlučila nakon što je Državno odvjetništvo donijelo odluku o podizanju optužnice za mito i nakon konzultacija o tim izmjenama.

“One se prevode na engleski jezik, da bi u suradnji s Europskom komisijom otvorili dodatne konzultacije oko dopuna zakona i objasnili razloge zašto Vlada smatra da je to potrebno”, kazala je Kosor dodajući da bi “to bi bilo na ograničeno vrijeme dok se proces ne završi pravomoćnom presudom”.

Očekuje razumijevanje i vjeruje da će u Europskoj komisiji razumjeti ustavnu ovlast i zadaću Vlade da zaštiti strateške nacionalne interese, “budući da se EU temelji na slobodnom tržišnom gospodarstvu i borbi protiv korupcije”.

“Ako ima potrebe, doći ćemo u Bruxelles kako bi tumačili razloge da na neko vrijeme takvu odluku treba donijeti”, kazala je.

Vlada je u četvrtak također osnovala povjerenstvo za raspisivanje međunarodnog natječaja za razvoj, izgradnju i služnost kompleksa “Kupari I”, “Kupari IV” i “Srebreno II”. Ove zapuštene objekte u vlasništvu države planiraju staviti u pogon slično kao i projekt Brijuni Rivijera, a u komisiji je i premijerka Kosor.

Zbog povećanja broja piratskih napada, odlučili su i kako će hrvatski brodovi koji će ploviti morima gdje “operiraju” pirati moći imati oružanu pratnju.

Vezani članci:

arti-201109240027006
arti-201109210846006
arti-201109210514006
arti-201109210687006
arti-201109221245006

Povratak na Net.hr