Ministarstvo je 16. ožujka objavilo Nacrt uredbe o komunalnom otpadu te otvorilo javnu raspravu koja traje još tjedan dana, a zbog brojnih nelogičnosti nije dugo trebalo čekati.

Prije svega, u oči upada članak 4. - u dijelu u kojem propisuje način određivanja udjela određenog korisnika usluge - "omjer broja osoba (uključujući i kućne ljubimce) koje koriste nekretninu odnosno dio nekretnine tog korisnika usluge i broja svih fizičkih osoba koje koriste nekretninu svih korisnika usluge koji su ujedno i korisnici zajedničkog spremnik.

Osim što je to prilično okrutno prema vlasnicima ljubimcama, predstavlja priličan problem. "Naime - kako valorizirati doprinos pojedine vrste u stvaranju komunalnog otpada: pas, mačka koja izlazi iz stana, mačka koja živi isključivo u stanu, hrčak…?" pitaju se u Udruzi gradova, koji su detaljno popisali i predložili izmjene Nacrta.

Zbog ljubimaca bijesne i u udruzi Splitski potrošač, pri čemu ističu kako su brojne odredbe Uredbe suprotne Zakonu u održivom gospodarenju otpadom, a osobito načelu "Onečišćivač plaća".

Zadržava se paušal

"Generalno, stav je organiziranih potrošača da Nacrt uredbe ne osigurava stimulativno odvajanje otpada, što znači da predlagač priprema provedbeni propis u interesu (lobija) davatelja usluga, a nasuprot racionalizacije sustava i ostvarivanje ciljava iz Zakona, jer će uredba zadržati: naplatu paušala za „održavanje sustava“, korištenja kriterija površine objekta, moguće i prema članovima domaćinstva (i kućnih ljubimaca) ili broju krevetate plaćanje naknada za objekte koji se povremeno koriste (klijeti, kuće za odmor ...) neovisno od količine proizvedenog i/ili predanog otpada." priopćili su iz udruge.