Play ponuda

Tko će odgovarati zbog ovog propusta?

shimmer fallback

Ako je suditi po najavama TUI-a, jednog od najvećeg organizatora putovanja Ukrajinaca i Rusa, mnogi od njih će ove godine zaobići Hrvatsku - zbog viza koje su uvedene početkom travnja.

25.5.2013.
14:57
Play ponuda

Čelni čovjek TUI-ja za ta tržišta Chris Mottershead je kazao kako je procedura izdavanja viza za Hrvatsku traljava i spora, zbog čega je ovog ljeta od četiri zakazana čartera za Pulu jedan već otpao.

U Španjolskoj viza za 3 dana, u Hrvatskoj za 7

"Žao mi je da se to događa s Hrvatskom. Ona je odredište u našem programu koja se ove godine najlošije prodaje. Dok za Španjolsku ishodovanje viza traje tri dana, za Hrvatsku je to minimum sedam dana. Uz to, tek smo krajem travnja dobili akreditaciju da možemo za naše goste tražiti vize. Zbog toga trpimo veliku materijalnu štetu, a bojim se da će se to i nastaviti", kazao je Mottershead u Rovinju na predstavljaju aktivnosti TUI-ja hrvatskim turističkim djelatnicima.

Otkrio je da će broj gostiju vjerojatno ostati na lanjskoj razni - 14.932 putnika u cijeloj državi, ali da su dosad prodali manje od 10 posto svojih zakazanih kapaciteta, prenosi Glas Istre.

Uvođenje viznog režima za turiste iz Rusije, Ukrajine i Turske pogodilo je i dubrovačko turističko tržište, jer brojni gosti iz tih zemalja koji borave u Crnoj Gori ili u BiH više neće moći ići u Dubrovnik na izlet ako nemaju vizu, piše Slobodna Dalmacija.

'Svi smo znali da na tome treba raditi'

Stručna suradnica za turizam u Gospodarskoj komori Marica Pulitika je za list kazala kako vize nisu problem i da tako funkcioniraju sve zemlje u EU-u, već je problem to što Ministarstvo turizma i Ministarstvo vanjskih poslova nisu uspjeli tehnički odraditi posao kako bi se ubrzao postupak izdavanja viza.

"Svima je jasno da turisti ne žele gubiti vrijeme na 'papirologiju' i administraciju. Svi smo znali da na tome treba raditi", kazala je Pulitika. Kako bi se ublažili ovi problemi, Vlada je donijela odluku da ako gost ima bilo koju vizu za bilo koju državu članicu EU, može je bez problema koristiti za ulazak u Hrvatsku, dodala je Pulitika.

U međuvremenu, na našem propustu profitira Crna Gora, koja navodno već sada bilježi veći interes ruskih gostiju u odnosu na lani.

Play ponuda
Play ponuda