Play ponuda

VISOKI UPRAVNI SUD POTVRDIO PRESUDU: / SDP mora platiti 86.000 kuna zbog Marasove 'laptop promidžbe' u Saboru

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Maras je uoči izbora za Europski parlament 2019.

20.11.2020.
12:39
Patrik Macek/PIXSELL
Play ponuda

Visoki upravni sud potvrdio je presudu Upravnog suda te odluku Državnog izbornog povjerenstva (DIP) da se SDP kazni s 86 tisuća kuna zbog ponašanja njihova bivšeg saborskog zastupnika i kandidata na europskim izborima Gordana Marasa koji je u sabornici vodio tzv. laptop promidžbu.

Maras je uoči izbora za Europski parlament 2019. na svom laptopu isticao različite promidžbene poruke poput "Biraj Marasa" i "Glasaj za 007" čime je, po odluci DIP-a, prekršio Zakon o financiranju izborne promidžbe, jer je za promidžbu koristio sabornicu - službenu prostoriju za sjednice Sabora.

Image
ZBOG PROMIDŽBENE NALJEPNICE NA LAPTOPU GORDAN MARAS PRIJAVLJEN DIP-U: /

'Odlučio sam HDZ-u reći – ne može'

Image
ZBOG PROMIDŽBENE NALJEPNICE NA LAPTOPU GORDAN MARAS PRIJAVLJEN DIP-U: /

'Odlučio sam HDZ-u reći – ne može'

SDP se žalio na prvu presudu

Nakon što je proveo nadzor financiranja promidžbe za izbore za Europski parlament DIP je utvrdio da je Maras u kampanji na saborskim sjednicama isticao svoj izborni slogan pa je SDP-u 'odredio' gubitak naknade izbornih troškova od 86 tisuća kuna koliko je iznosila naknada za jedno osvojeno mjesto u EP. DIP je pritom zaključio da je Maras "pokazao izuzetnu upornost u kršenju zakona" jer se oglušio na pozive povjerenstva da prekine s takvom promidžbom.

Nezadovoljan DIP-ovom odlukom, SDP se žalio Upravnom sudu u Zagrebu, no taj je sud presudio protiv SDP-a, a u korist DIP-a, što je sada potvrdio i Visoki upravni sud.

"Sud nalazi da je prvostupanjski Upravni sud osporenu presudu utemeljio na dokazima i činjenicama (…), nakon čega je osnovano zaključio da je za izborne promidžbe od 10. do 26. travnja 2019. zastupnik Maras, ujedno kandidat na listi SDP-a za izbore u Europski parlament, koristio sabornicu za odašiljanje svojih izbornih poruka putem prijenosnog računala, koje su bile vidljive za trajanja televizijskog prijenosa (…) sjednice Hrvatskoga sabora", navodi Visoki upravni sud.

Dodaju da je Maras time postupao protivno zakonu, "što je imalo za posljedicu izricanje administrativne sankcije".

Play ponuda
Play ponuda