OPASKA ZA KOLINDU

VESNA PUSIĆ ‘Predsjednica Grabar-Kitarović za takvo što jednostavno nema ovlasti!’

Predsjednica Republike nema izvršnih ovlasti na temelju kojih bi mogla predstavljati Hrvatsku u Europskom vijeću, kazala je donedavna ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u emisiji Novi dan na N1 televiziji.

Upitana o mogućnosti izmjene zakona kako bi predsjednica mogla sudjelovati na sastancima Europskog vijeća, što je inače nadležnost premijera, Pusić je kazala kako nije problem u zakonu već u ovlastima.

“Tamo sudjeluju šefovi država koji imaju izvršne ovlasti, pogotovo što se tiče proračuna. Većina tamošnjih odluka ima za posljedice novac. Sve su to odluke gdje trebate imati izvršne ovlasti, a naša predsjednica nema tih ovlasti”, ustvrdila je Pusić.

“Moje su ovlasti sasvim dovoljne. Naravno, pod uvjetom da u Vladi postoji dobra volja”

Bez Velike Britanije EU ne bi bila ista

Povod razgovoru bio je i summit čelnika Europske unije posvećen migrantskoj krizi, ali i mogućem izlasku Velike Britanije iz EU.

“Utjecaj Velike Britanije je vrlo značajan i bez nje EU bi imao jedan sasvim drugi karakter, drugu prirodu, pogotovo za male zemlje kao što je Hrvatska”, smatra Pusić dodajući da je većina toga što Velika Britanija traži u redu, ali da je sporna mogućnost da nacionalni parlamenti ponište odluke europskih institucija.

Što se rješavanja izbjegličke krize tiče, naročito na balkanskoj ruti, smatra da je od samog početka Hrvatska najefikasnije reagirala, što se vidi i po tome da, naspram drugih zemalja, nije bilo većih problema s reakcijama domaćeg stanovništva.

ČEKA SE REFERENDUM: Više od 50 posto Britanaca žele izlazak iz Europske unije

“Profilacija migranata koju zagovara Orepić je užasna”

Pusić drži da su za rješavanje migrantske krize ključne dvije stvari: “Prvo je suradnja i komunikacija kompletne Unije s Turskom. Ti ljudi u Turskoj nisu od jučer, oni su tamo već godinama. Druga točka je zaista ozbiljni angažman na rješavanju sukoba u Siriji. Sve ostalo je kao da stavljate flaster na atomsku eksploziju.”

Za profilaciju migranata koju je najavio ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić rekavši da će Hrvatska primati samo izbjeglice iz ratom ugroženih zemlja i one koji imaju krajnje odredište, Pusić kaže da “profilacija zvuči užasno”.

“To je jedna metoda koju ja mislim da ne treba koristiti, ali nije ni predložena. (…) To je nešto što se ne može raditi na granici Hrvatske, Slovenije, Makedonije… To se mora raditi na granicama Grčke i Turske”, kaže ona.

NEĆE SE ZADRŽAVATI U HRVATSKOJ: Dogovoren novi režim prijevoza izbjeglica i migranata

Ljubaznost ne rješava probleme sa susjedima

Pusić je upitana i o prvim vanjskopolitičkim potezima nove Vlade ili, kkao kažu, saniranju odnosa sa Slovenijom i Mađarskom koje je njezin nasljednik Miro Kovač prve posjetio.

“Naravno da treba biti pristojan, ali problemi na taj način nestaju. To nije pitanje prijateljstva, neprijateljstva, već hrvatskih interesa. Mi imamo problema s Mađarskom – slučaj oko INA-e i MOL-a gdje Hrvatska s 49 posto dionica nema nikakva upravljačka prava. Vi možete biti ljubazni i protokolarni, ali to problem neće riješiti. Ne može se još jedanput dogoditi da se izgubi i upropasti nešto stvarano desetljećima. A što se Slovenije tiče tu isto imamo jedan problem. Riječ je o sad već bivšoj arbitraži gdje smo svi dobro funkcionirali dok se nije dokazalo da su nas pokušali prevariti. Time su zagadili cijeli prostor arbitraže i Hrvatska je izašla iz tog procesa. To su naprosto činjenice. Ako se bavite vanjskom politikom to vam je važno riješiti. To ova vlada mora raditi. Nacionalni interesi nisu lupanje šakom u srce, nego su ove zadaće”, kazala je.

‘PUNO VIKE, GALAME I PROPUSTA’: Kovač sanira odnose sa susjedima

Ne zna hoće li dobiti podršku kandidaturi za UN

O tome hoće li i od nove Vlade dobiti podršku svojoj kandidaturi za dužnost glavnog tajnika UN-a, odgovorila je da ne zna.

“To je nešto o čemu vlada mora odlučiti. U međuvremenu je pet kandidatura formalizirano, uključujući i moju. Naravno, već su počeli različiti intervjui i interes svjetskih medija da se vidi tko su ti kandidati.”

O inicijativi Baltik-Jadran-Crno more, koju je predstavio ministar vanjskih poslova Miro Kovač i u kojoj bi sudjelovala Hrvatska, Pusić kaže kako unutar tog geografskog prostora već postoji savez četiri države, Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske, a to je Višegradska skupina koja ne prima nove članove. Drži da je veći interes Hrvatske jugoistočna Europa.

“Tamo smo ključni faktor. Tamo imamo interes, ali je naša pozicija nikakva”, zaključila je.

PREDSJEDNICA IDE U POLJSKU: Jadran-Baltik-Crno more u fokusu razgovora

 

Povratak na Net.hr