Play ponuda

VATIKAN OPET IZNENADIO: / Novi biskup Hvarske biskupije otkrio kriterij po kojem ga je Papa izabrao: 'Biti normalan...'

Image

'Dakle, biti normalan. I Vatikan se očito ravnao po tim kriterijima. Biti čovjeku čovjek, svećeniku svećenik i otac onima koji su mu povjereni.

6.3.2021.
22:49
Play ponuda

Vatikan je početkom ove godine počeo popunjavati biskupska mjesta koja su ostala prazna od prošle godine te je ovoga tjedna objavljeno da je don Ranko Vidović, župnik Gospe od Otoka iz Solina, imenovan biskupom Hvarske biskupije kojom je od rujna administrirao njezin bivši biskup mons. Petar Palić, koji je postao mostarsko-duvanjski biskup, piše Darko Pavičić za Večernji list.

Iako su se spominjala druga imena, Vatikan se odlučio za neko posve drugo. Nakon svake objave takvog imenovanja analiziraju se potez i poruka koju Sveta Stolica i Papa žele poslati imenovanjem novoga ordinarija neke biskupije.

Kakve biskupe želi Vatikan

Don Ranko Vidović u prvoj izjavi za medije rekao je da će u Hvarskoj biskupiji raditi na tome „da svi budemo braća i sestre, da budemo prijatelji i jedni drugima dar, a ne kamen spoticanja“. Također jer dodao da će mu prvi korak biti doći u Hvarsku biskupiju i „biti normalan, biti čovjek, živjeti s tamošnjim ljudima kao vjernik i ostvariti one prve odnose, pristupiti svakome kao čovjek čovjeku, kao svećenik svećeniku, kao otac onima koji su mu povjereni, biti jedan od njih, biti normalan“.

Pavičić piše da je na doskočicu zna li plivati duhovito odgovorio da su oni s mora „specijalci u plivanju“ te ispričao anegdotu iz svoga djetinjstva. "Dosad još nitko prije njega ništa slično nije napravio. Dakle, biti normalan. I Vatikan se očito ravnao po tim kriterijima. Biti čovjeku čovjek, svećeniku svećenik i otac onima koji su mu povjereni. Tako po mjerama pape Franje mora izgledati današnji biskup. Uostalom i sam je Franjo takav", tvrdi Pavičić

Bez obzira na to što Hvarska biskupija nije velika ni brojna, dodaje Pavičić, ovakvim potezom Sveta Stolica izravno nagovještava kakve biskupe u Hrvatskoj želi u budućnosti.

Play ponuda
Play ponuda