SJEDNICA VLADE

VLADA DONIJELA ODLUKU O PELJEŠKOM MOSTU: Stajat će 430 milijuna eura, ministar Butković pokazao 3D prikaz tog megaprojekta

Ključne točke današnje sjednice Vlade su projekt povezanosti juga Hrvatske s ostatkom zemlje te izmjene Zakona o gradnji.

Premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade izrazio je zadovoljstvo procjenom rasta BDP-a. ‘Mislim da smo svi zadovoljni s ekonomskim prognozama Europske komisije i procjenom rasta BDP-a za 2017. od 3,1 posto što potvrđuje dobre trendove kao i procjene o padu nezaposlenosti na 10,8 posto’, rekao je Plenković i dodao kako će se sjednica Vlade idućeg tjedna održati u Sisku. ‘To je županija koja je u tranziciji prošla možda i najteži put i važno je da pošaljemo signal’, rekao je Plenković.

Vlada je na sjednici  donijela odluku o financiranju projekta “Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom”, koji uključuje i izgradnju Pelješkog mosta, vrijednog 430,2 milijuna eura, odnosno 3,2 milijarde kuna.

Donošenje te odluke, istaknuo je premijer Andrej Plenković, ohrabrujući je signal za sve one koji putuju prema Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Dubrovniku, jer će njegova provedba bitno olakšati i ubrzati protok ljudi i roba prema jugu Hrvatske.

Plenković je istaknuo i da je taj strateški projekt dio Strategije prometnog razvoja RH za razdoblje od 2014. do 2020.

Država će ukupno izdvojiti gotovo dvije milijarde kuna

Tom Vladinom odlukom zadužuje se Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da do pozitivnog okončanja cjelokupnog postupka dodjele sredstava EU-a osigura novac za financiranje prihvatljivih troškova tog projekta.

Resorni ministar Oleg Butković je kazao da sredstva za taj projekt planirana u državnom proračunu za ovu godinu iznose 261,8 milijuna kuna, za 2018. se planira 885,39 milijuna kuna, a 2019. 815,9 milijuna kuna, dakle ukupno 1,96 milijardi kuna.

Od ukupnog iznosa prihvatljivih troškova koji su planirani u državnom proračunu, Hrvatska očekuje sufinanciranje od strane Europske komisije u vrijednosti do 85 posto ili 357,2 milijuna eura, rekao je Butković koji je kolegama pokazao 3-D prikaz budućeg mosta, javlja tportal.

‘Hrvatska čvrsto stoji iza Pelješkog mosta’

Odlukom se ujedno Hrvatskim cestama omogućava donošenje odluke o odabiru putem postupka javne nabave te potpisivanje ugovora s odabranim ponuditeljima. Također, ta se tvrtka obvezuje da osigura sredstva za plaćanje poreza na dodanu vrijednost te za sve ostale neprihvatljive troškove vezane uz provedbu projekta.

“Donošenjem ove odluke Vlada iskazuje spremnost i odlučnost u izgradnji Pelješkog mosta, najvažnijeg geostrateškog projekta u Hrvatskoj. Riječ je o projektu koji je od nacionalnog interesa, a čijom će se izgradnjom konačno uspostaviti teritorijalna povezanost te dokinuti teritorijalni diskontinuitet Hrvatske“, istaknuo je Butković, koji je uoči same sjednice istaknuo i da je donošenje te odluke “snažna poruka i Europskoj komisiji da Hrvatska stoji iza Pelješkog mosta”.

Zakon o gradnji

Vlada je u Sabor uputila i nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o gradnji.

Zakonom će se urediti novo razvrstavanje građevina s obzirom na zahtjevnost gradnje i to sa sadašnjih pet na tri skupine, uredit će se i dopuštena odstupanja u građenju svih građevina, omogućuju se projektantu glavnog projekta da tim projektom, ako je potrebno, odredi obvezu izvedbenog projekta, uređuje se i pitanje posebnih uvjeta i potvrde glavnog projekta za građenje građevine za koju se ne izdaje lokacijska dozvola.

Također, proširuju se dokazivanje pravnog interesa za izdavanje građevinske dozvole za građevine od interesa za državu i na zemljište u vlasništvu države te jedinica lokalne samouprave, a uređuje se i pitanje izdavanja privremene uporabne dozvole za građevine od interesa za državu ako nije formirana građevinska čestica.

Omogućuje se i evidentiranje građevina u katastru i zemljišnim knjigama bez uporabne dozvole, uz zabilježbu da ista nije priložena, a uvodi se i obveza, po službenoj dužnosti, evidentiranja građevina za koje je izdana uporabna dozvola, u katastru vodova.

 

Nabava Micro:Bit uređaja

Vlada je iz proračunske zalihe odobrila Institutu za razvoj i inovativnost mladih 431,5 tisuća kuna, odnosno iznos PDV-a za nabavu opreme u sklopu projekta BBC micro: bit – STEM revolucija u školama za nabavu robe ukupno vrijedne 250 tisuća američkih dolaraRadi se o računalima namijenjenima školama za potrebe edukacije u STEM područjima, dizajnu, umjetnosti i drugim predmetima.

Ministar znanost i obrazovanja Pavo Barišić ističe kako ovom odlukom Banski dvori pokazuju da prepoznaju važnost projekta BBC micro. “To je ujedno u skladu s potrebom unapređenja učenja i poučavanja u prirodoslovnom,  matematičkom i tehničkom području i potrebom provođenja inovativnih tehnologija u nastavnom procesu. To je primjer dobre suradnje privatnog i državnog sektora u ostvarenju ideje koja učenicima daje nove mogućnosti učenja”, rekao je Barišić te pohvalio angažman predsjednika Instituta Nenada Bakića.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr