BOŽINOVIĆ NA BREGANI / Govorio o Covid-putovnicama: 'U Hrvatsku je preko njih do sada došlo 112 osoba, najviše Hrvata, Čeha i Poljaka''

Božinović je rekao da je do sada izdano 40.000 Covid-putovnica

2.6.2021.
10:57

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, suradnici i predstavnici medija danas će čuti prezentaciju načina rada Hrvatske granične policije.

Božinović je na graničnom prijelazu Bregana govorio o Covid putovnicama.

"Jučer je puno hrvatskih građana izvadilo COVID potvrde, oko 40.000 ih je već izdano, gotovo 90 posto putem sustava e-Građani. Vidjeli smo demonstraciju ulaska u Hrvatsku s digitalnim potvrdama, vidjeli ste kako je procedura jednostavna. Bitno je da smo sve ono što je integrirano na sustav digitalnih potvrda integrirali sa sustavom MUP-a i Enter Croatia. Svi naši gosti koji se prijave na Enter Croatia platformu mogu uploadati digitalnu potvrdu i taj postupak koji je tamo trajao 20-ak sekundi tamo će trajati još i kraće. Jednom kontrolom službenika će sve povezane baze dati automatski odgovor, kroz jedno skeniranje dobit će potvrdu da osoba nije sigurnosno interesantna, da može proći kroz sustav povezan s Interspolom i Europolom i vezan s digitalnom potvrdom", objasnio je ministar.

'Vrijeme na graničnim prijelazima bit će kratko'

Božinović je istaknuo kako "iza 20 sekundi posla, koliko traje granična provjera, stoji veliki posao".

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/37e08b6e-c383-11eb-aa8c-fa357a5390f1/original

"Ovo je kolektivni napor koji je okupljen u sklopu radne skupne koju je Vlada osnovala 8. travnja. Dakle, za nepuna dva mjeseca smo napravili sustav koji je u ovom trenutku smjestio Hrvatsku u sam vrh zemalja koje su sposobne za iščitavanje digitalne potvrde i za primjenu na svakom graničnom prijelazu Republike Hrvatske, svaki je opremljen. Sredstva za ovaj sustav povučena su iz EU fondova, već je 112 osoba došlo u Hrvatsku koristeći Europsku digitalnu potvrdu. Među njima je najviše Hrvata, Poljaka i Čeha.

Hrvatskoj je bilo bitno da se ovaj sustav napravi među prvima. Bitno je da pošaljemo poruku svima da, što se nas tiče, ako su im izdane potvrde, vrijeme provedeno na graničnim prijelazima će im biti kratko. Danas je stupila na snagu nova odluka oko prelaska graničnih prijelaza. Uvjet je PCR test za one koji nisu preboljeli i nisu cijepljeni, od danas se traži ne stariji od 72 sata", kazao je Božinović.

Svi građani koji imaju pristup sustavu e-Građani mogu dobiti potvrdu, ali i oni koji idu u poslovnice HZZO-a, dodao je ministar.

"Cijepljeni jednom dozom također mogu dobiti potvrdu ako su od cijepljenja prošla 22 dana. Uz Hrvatsku, za korištenje digitalnih Covid-potvrda spremne su Njemačka, Italija i Danska", rekao je.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali