NA SJEDNICI VLADE

PLENKOVIĆ NAJAVIO POPUŠTANJE MJERA: Otvaraju se terase, treninzi na otvorenom: ‘Moramo zadržati veliki oprez!’

U 10 sati počela je sjednica Vlade na kojoj su teme bile epidemija koronavirusa, potres, Zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika te prijedlog uredbe o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode

Sjednica Vlade RH zakazana je danas za 10 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Uvodno se ministrima obratio premijer Andrej Plenković. Uz informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus i vezanom za potres, na dnevnom redu sjednice je i odluka o raspodjeli donacija financijskih sredstava uplaćenih na račun državnog proračuna u akciji “Pomoć za obnovu nakon potresa”.

Na dnevnom redu je i konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika (EU) te prijedlog uredbe o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode (EU).

Prije točno godinu dana zabilježen je prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj i tada je rijetko tko mogao zamisliti da će pandemija potrajati ovoliko dugo. U međuvremenu se pojavilo nekoliko cjepiva, ali epidemiolozi govore da još uvijek nije vrijeme za veliko opuštanje.

Plenković najavio popuštanje mjera

“Imali smo obljetnicu Nacionalne sveučilišne knjižnice”, rekao je na počeku Plenković te dodao da je učinjena kongresnim i konferencijskim centrom. “Drago mi je da je Ministarstvo regionalnog razvoja pripremilo registar otoka. Po prvi put, posao koji je napravljen omogućit će pristup informacijama o hrvatskim otocima”, rekao je. Kampanja je naslovljena “Safe stay in Croatia”.

“Što se tiče koronavirusa, kao što smo vidjeli naši su tjedni brojevi padali, smanjeni su gotovo 11 puta, u odnosu na prošli četvrtak bilježimo porast, ali ne znamo koju su uzroci, je li riječ o hladnoći, popuštanju mjera. Moramo zadržati veliki oprez. Uz Dansku smo s najmanjom incidencijom u EU-u. Dobro je da je smanjen i broj hospitaliziranih, preminulih… po svim pokazateljima bolja je situacija, ali zahtijeva veliki oprez. Da bismo bili odgovorni, nakon niza konzultacija s resorima, intencija je da se od 1. ožujka omogući rad ugostiteljskih objekata na terasama i otvorenim prostorima”, rekao je.

Što se tiče sporta, omogućit će se odvijanje treninga u zatvorenim prostorima. “Nastavit ćemo s praćenjem poduzetnika i nastojat ćemo izaći ususret što se tiče očuvanja radnih mjesta. Apeliram na sve da budemo oprezni”, rekao je i upozorio da ne smijemo biti pretjerano opušteni. “Ako se situacija pogorša, uvijek se mogu donijeti restriktivnije mjere. Sutra će biti više detalja na Stožeru. Nastojimo čuvati zdravlje, gospodarstvo, stabilnost, plaće, mirovine, radna mjesta”, dodao je premijer.

Beroš o epidemiji koronavirusa

Ministar Tomo Medved izvijestio je o situaciji u Sisačko-moslavačkoj županiji, a ministat Vili Beroš izvijestio je o situaciji s koronavirusom s obzirom na godišnjicu epidemije. “Proteklih dana u RH bilježimo blagi porast broja novozaraženih, u protekla 24 sata imamo 544 nova slučaja. Udio zaraženih u broju testiranih je 8,46% u zadnja 24 sata. Na bolničkom liječenju je 790 osoba, od kojih je 70 na respiratoru. Bolnicama je upućeno postupno reduciranje kapaciteta za covid-19, uz pripravnost za ponovnu uspostavu takvog rada u slučaju potrebe. Od 27. prosinca zaprimljeno je 251.070 doza cjepiva, a cijepljeno je 135.756 osoba, 77.245 osoba cijepljeno je jednom, a 58.511 osoba i drugom dozom cjepiva. U drugoj fazi cijepljenja HZJZ je proveo u Zagrebu prvom dozom 926 osoba. U drugoj fazi cijepljenje se organizira u zavodima za javno zdravstvo, domovima zdravlja, ambulantama, na punktovima i mobilnim timovima. Najčešće prijavljene nuspojave na cjepivo odnosile su se na blage reakcije.

Danas je točno godinu dana od prvog slučaja koronavirusa u RH. Zdravstveni sustav je ovaj virus dočekao spremno anticipirajući i najlošije scenarije. Promptno je odgovorio na izazove ove bolesti. Osiguranjem, naporima Vlade i organizacijom rada pružili smo zaštitu našim djelatnicima u sustavu. Odgovornim ponašanjem građana i mjerama osiguran je blagi rast zaraženih u prvom valu epidemije. Ranom reorganizacijom bolnica osigurali smo neometanu zdravstvenu skrb prioritetnim pacijentima, posebice onkološkim, kao i djeci, trudnicama, rodiljama, korisnicima domova za starije, i ostalim neodgodivim slučajevima. Zabilježen je porast broja hospitalizacija zbog tumora tijekom 2020. godine u odnosu na 2019., što ukazuje na posebnu skrb zdravstvenog sustava za te bolesnike. Nakon potresa smo zbrinuli i epidemiološki osigurali sve bolničke pacijente. Epidemija je imala utjecaj i na mentalno zdravlje građana. I tu smo poduzeli mjere za očuvanje mentalnog zdravlja. U godinu dana ukupno je hospitalizirano oko 28.000 covid pacijenata. Oboljelo je i oko 13.000 zdravstvenih djelatnika. Učinit ćemo sve da budemo spremni i za izazove pred nama”, zaključio je.

Davor Božinović govorio je o mjerama i ključnim aktivnostima Nacionalnog stožera u protekloj godini. “Od 19. ožujka 2020. do 19. veljače 2021. Stožer je donio 300 odluka o nužnim epidemiološkim mjerama. Trenutno je na snazi 28 odluka, 17 na nacionalnoj razini, 10 na županijskoj i jedna na lokalnoj”, rekao je.

Plenković o ‘izdašnim’ mjerama

Premijer Andrej Plenković je potom istaknuo da je Vlada u godinu dana poduzimala sve da zaštiti zdravlje sugrađana. Kaže da su od prvoga dana pravovremeno osigurali svu zaštitnu opremu, a ovakve potrebe su iznad svih dosadašnjih planiranja i zamisli svih koji su se bavili rezervama takve opreme.

“Ni u jednom trenutku te opreme nije falilo, osigurali smo je u adekvatnim količinama na vrijeme iz Kine, a krenula je proizvodnja i u RH. Vodili smo računa o hrvatskom gospodarstvu. Bilo je bitno da svi nastave sa svojim aktivnostima, da školski sustav nastavi. Mjere za očuvanje radnih mjesta bile su vrlo izdašne. Nismo nikada mislili da ćemo ovoliko novca dati. Pritom smo isplatili mirovine i plaće, a u okvirima smo onoga u vrijeme prije pandemije kada je riječ o nezaposlenosti. Žao nam je da smo nekima ograničili određene aktivnosti.

To ne radimo jer bi to bila naša volja nego je to dio aktivnosti koje rade sve vlade svijeta i Europe kako bi očuvale zdravlje. Pred nama je ubrzanje distribucije cjepiva na razini EU-a, da što brže procijepimo što više ljudi, posebno one najugroženije. Vjerujem da će i ovih 700.000 doza do kraja ožujka već biti snažna ograda od daljnjeg širenja epidemije. Hrvatska vlada je na vrijeme rezervirala cjepiva, i više nego što je potrebno za svu populaciju iznad 18 godina. Imat ćemo prigodu dio cjepiva dati i drugim državama kako bismo im pomogli”, rekao je Plenković.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr