KAKVA ŠTETA

UNIŠTEN SIMBOL DUBROVNIKA: Turist se naslonio na Malu Onofrijevu fontanu i odlomio komad

Komad Male Onofrijeve fontane, spomenika kulture neprocjenjive vrijednosti, odlomio se u subotu u Dubrovniku kad se na nju naslonio jedan turist, no sve je prošlo bez ozljeda.

Prema navodima očevidaca, u trenutku te nezgode turist se naslonio na fontanu kako bi napunio bocu vodom.

Predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić potvrdio je ovaj događaj te istaknuo kako će restauracija početi već u ponedjeljak.

“Naši djelatnici su izašli na teren kako bi pokupili odlomljeni dio. Već od ponedjeljka ćemo početi radove na konzervaciji. Ljepila danas gotovo drže bolje od kamena, a na sreću nitko nije ozĺijeđen”, rekao je Kapetanić.

 

Mala Onofrijeva fontana nalazi se u niši na zidu Glavne straže, a postavio ju je Onofrio della Cava 1446. godine na istočnom dijelu Straduna, nakon što je projektiran javni vodovod 1438. godine.
Klesarske radove ovoga malog remek djela izveo je kipar Pietro di Martino iz Milana. Reljefi golih dječaka na osmerostranim stranama bazena, te likovi dupina sa školjkama, maskeroni i klečeći dječaci na stupu za skupijanje i izljev vode, izražavaju renesansni svjetonazor, makar još odišu gotičkim načinom izradbe.

Inače, Velika Onofrijeva fontana smještena nedaleko od zapadnog ulaza u Grad nedavno je potpuno obnovljena, a radovi vrijedni više od milijun i pol kuna su trajali su gotovo devet mjeseci.

Povratak na Net.hr