Iako je Nacionalni stožer ukinuo neradnu nedjelju, uvedenu iz, kako su tvrdili, epidemioloških razloga, čini se da brojne trgovine ni u ovu nedjelju neće otvoriti svoja vrata. Problem leži u Zakonu o radu koji nalaže da radnici moraju znati svoj raspored tjedan dana unaprijed ili prijete sankcije. Međutim, čak ga ni ministar ne iščitava tako, donosi RTL Danas.

Jedna od trgovina namještajem u trgovačkom centru ove će nedjelje ipak raditi:

"Mi otvaramo na radost svih nas, i kupaca i zaposlenika, ali i na radost nas poslodavaca. Naši radnici su navikli raditi nedjeljom, njima to nije problem, to je radni dan. U slučaju da rade nedjeljom imaju jedan drugi dan u tjednu slobodan", rekao je Goran Fritz, direktor tvrtke kućanskih aparata i namještaja.

Oni nisu imali problema, ali zato predsjednica sindikata trgovine tvrdi da njima telefon stalno zvoni. Radnici su ljutiti jer prema Zakonu o radu svi moraju znati svoj raspored tjedan dana prije.

'Suspendira se Zakon o radu'

"Ovdje se to krši i zapravo se suspendira Zakon o radu. Osim toga, imamo situaciju da ljudi koji će raditi u nedjelju dobivaju slobodne dane od danas do sutra. Doslovno se zove ljude na telefon i kaže im se: 'Nemoj dolaziti danas jer ćeš raditi u nedjelju", izjavila je Zlatica Štulić, predsjednica Sinidkata trgovine Hrvatske.

Kazna za svakog tog poslodavca koji je poslušao Stožer i promijenio raspored radnicima bila bi od 61.000 do 100.000 kuna, ali da smo u normalnim uvjetima.

"Isto tako, imamo situaciju da smo praktično trgovine zatvarali preko noći pa ni tada nisu radnici bili obaviješteni sedam dana unaprijed", kazao je Denis Ćupić, predsjednik Koordinacije trgovačkih centara pri HUP-u.

A to je jedino u čemu se predstavnik trgovačkih centara u HUP-u i resorni ministri slažu, tako da kazni neće biti.

"Ja ne bih govorio tu o prekršajnim odredbama nego o tome da pokušavamo pokrenuti gospodarstvo u što kraćem roku", poručio je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Horvat: Nema kršenja zakona

Ali to je u svakom slučaju tek stanje do izmjene Zakona o trgovini.

"Predlažemo da 14 nedjelja za sve poslodavce bude radnih, da se subotom ograniči radno vrijeme do 21 ili 22 sata. Da se blagdanima ne radi. Komunicirali smo to s HOK-om i HGK-om, sa svim sindikatima i ova brojka od 14 nije imaginarna, uz sugestiju samih trgovaca da imaju 14 profitabilnih nedjelja, mi smo taj parametar usvojili", poručio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

U javnu raspravu, doznajemo, prijedlog Zakona ide sutra. S obzirom na to da će Zakon dočekati novi saziv Sabora, Ćupić tvrdi da je takvo što u ovom trenutku predizborna kampanja.

"Zakonom o trgovini se ne rješava pitanje rada radnika nedjeljom. Ovim zakonom će se samo zatvoriti vrata trgovina, ali radnici će moći raditi na punjenju skladišta, punjenju polica, prava radnika se reguliraju Zakonom o radu", rekao je Ćupić.

Nije regulirano koliko se više mora platiti

Istim u kojem za sada nije regulirano koliko se više mora platiti rad nedjeljom. U trgovini s početka priče, svi koji dolaze u nedjelju dobit će 35 posto veću plaću za taj dan.

Ali, ministar Horvat uvjerava da radnici ne bi trebali ostati na cjedilu jer će inzistirati novim granskim kolektivnim ugovorom da rad nedjeljom košta 50 posto više.