Play ponuda

'MORATE ZAUSTAVITI NJEGOV DOLAZAK U VLADU!': / Udruge pisale Plenkoviću zbog Ilčića

Image
Foto: PIXELL
6.2.2017.
16:00
PIXELL
Play ponuda

Udruge u pismu ističu da Ilčić u javnim istupima i djelovanju zastupa isključivo stavove radikalnih vjernika i suprotstavlja se zaštiti ljudskih prava žena, lezbijki i gayeva i migranata, javno proglašava dokumente UN-a i EU-a koji se tiču rodne ravnopravnosti i ljudskih prava žena nepoželjnom "rodnom ideologijom", te se godinama protivi suvremenom odgoju i obrazovanju temeljenom na znanstvenim postignućima i pravima djece i mladih na objektivno i neideologizirano obrazovanje.

Negiranje ljudskih prava

"Javno djelovanje Ilčića, inače glazbenika, svodi se na napade na prava žena i manjina i dokidanje već stečenih civilizacijskih standarda", tvrde udruge u pismu i zaključuju da bi imenovanje Ilčića za savjetnika Vlade značilo negiranje ljudskih prava i ravnopravnosti spolova kao službene politike Vlade.

Podsjećajući da Vlada ima obvezu štiti ljudska prava svih građana i građanki bez obzira na rod, spolnu orijentaciju ili podrijetlo, te da je Hrvatska potpisnica međunarodnih dokumenata za zaštitu ljudskih prava i mora ih provoditi, naglašavaju da je Ilčićevo djelovanje u suprotnosti s ustavnom vrednotom ravnopravnosti spolova i jednakosti svih građana i građanki Hrvatske.

U suprotnosti s konvencijama

Takvi su stavovi suprotni i međunarodnim konvencijama kojih je Hrvatska obveznica, prije svega UN-ove "Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena" i Rezolucije Vijeća Europe "Žene i religija u Europi". "Stoga tražimo od predsjednika Vlade da zaustavi ovo imenovanje i spriječi daljnje srozavanje standarda zaštite ljudskih prava u Hrvatskoj", stoji u pismu Kontre i Ženske mreže Hrvatske premijeru.

Kontroverzno imenovanje u Vladi komentirao je danas i sam premijer Plenković.

Na pitanje zašto je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier uzeo za savjetnika čelnika Hrasta Ladislava Ilčića, premijer je odgovorio da će Ilčić "svojom ekspertizom zasigurno imati određene kvalitetne inpute za rad ministra i potpredsjednika Vlade".

Image
PLENKOVIĆ: /

'Da, čini se da će DORH oko toga imati mnogo posla...'

Image
PLENKOVIĆ: /

'Da, čini se da će DORH oko toga imati mnogo posla...'

Play ponuda
Play ponuda