UDRUGA ZA MEDICINSKO PRAVO APELIRALA NA VLASTI: / 'Spriječite dodatno iscrpljivanje liječnika obiteljske medicine'

Smatra da će "ad hoc nametanje" novih administrativnih i statističkih poslova liječnicima dovesti do destabilizacije već "okrhnutog" zdravstvenog sustava i radnika u vrijeme korona krize

13.10.2020.
22:59
Robert Anić/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatska udruga za medicinsko pravo pozvala je u utorak medicinske vlasti da spriječe dodatno iscrpljivanje liječnika obiteljske medicine koji bi prema nekim navodima, trebali preuzeti sve procese u praćenju i evidentiranju zaraženih koronavirusom.

Udruga za medicinsko pravo poziva zdravstvene vlasti da se te aktivnosti što žurnije revidiraju na način da se spriječi daljnje iscrpljivanje liječnika, temeljnih nositelja zdravstvene djelatnosti, i sačuva ih se za njihovu primarnu ulogu, a to je liječenje ljudi, navodi se u priopćenju. Smatraju da je jedno od mogućih rješenja u okolnostima korona krize, racionalnije i dalekovidnije upravljanje i raspodjela zadaća među zdravstvenim radnicima kod organiziranja aktivnosti za suzbijanje i liječenje bolesti Covid-19; odnosno da se to dijelom prebaci i na druge zdravstvene radnike koji mogu značajnije pridonijeti suzbijanju bolesti uzrokovanih koronavirusom.

"Jedan od primjera su svakako i sanitarni inženjeri, zdravstvena profesija sa svim potrebnim znanjima i vještinama u rješavanju javno-zdravstvenih problema i izradi programa zdravstvene zaštite pučanstva, koja između ostalog čini i sastavni dio higijensko-epidemiološkog tima", kažu iz Hrvatske udruge za medicinsko pravo.

'Jednako tako apeliramo na zdravstvene vlasti da administrativne, tehničke pa i statističke poslove obavljaju osobe koje raspolažu određenim znanjima u zdravstvu, ali koje ne trebaju biti isključivo zdravstveni radnici, te da se osnuje pri resornom ministarstvu i nacionalni centar, koji će koordinirati sve poslove kao i procese liječenja i oporavka pojedinca i društva od bolesti uzrokovane koronavirusom', naveo je predsjednik Hrvatske udruge za medicinsko pravo dr. Miran Cvitković.

Smatra da će "ad hoc nametanje" novih administrativnih i statističkih poslova liječnicima dovesti do destabilizacije već "okrhnutog" zdravstvenog sustava i radnika u vrijeme korona krize.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali