UDRUGA FRANAK OBJAVILA KONAČNU POBJEDU: / 'Svi koji su konvertirali CHF kredite imaju pravo na potpuno obeštećenje!'

Presudom je odlučeno da potrošač koji je konvertirao nepoštenu odredbu unatoč konverziji ima pravo na obeštećenje; Aleksić: 'Banke su financijski okupatori,

10.7.2020.
12:01
Marko Lukunic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Udruga Franak održala je konferenciju za novinare preko puta Vrhovnoga suda RH na kojoj su govorili aktivist Goran Aleksić, odvjetnica Patricia Đurić i član udruge Goran Herceg. Kako su izvijestili iz Udruge, objavili su konačnu pobjedu protiv banaka za konvertirane kredite te da su svi potrošači koji su konvertirali CHF kredite dobili pravo na potpuno obeštećenje.

Goran Aleksić rekao je kako s velikom radošću govori o presudi Suda EU C-452/18 na koju se čekalo kao konačnu potvrdu prava na obeštećenje nakon konverzije CHF kredita, kao dodatak na presudu Dunai, i ta potvrda konačno je stigla. Tom presudom odlučeno je da potrošač koji je konvertirao nepoštenu odredbu unatoč konverziji ima pravo na obeštećenje, i to ako u trenutku konverzije nije bio informiran da bi u slučaju prihvaćanja konverzije izgubio pravo na obeštećenje zbog ništetnosti ugovornih odredaba prije konverzije, a koje su utvrđene ništetnima tek nakon provedene konverzije.

Što to znači?

Za hrvatski slučaj franak to bi značilo, kao prvo da se potrošači nisu odrekli tužbe i svojih potraživanja, i kao drugo da potrošači imaju pravo potraživati preplaćene iznose kamata i tečaja, jer u vrijeme konverzije valutna klauzula CHF nije bila još utvrđena ništetnom, pa onda konverzijom uopće niti nije uklonjena nepoštena ugovorna odredba, nego su potrošači samo dovedeni u situaciju kao da su ugovorili eurski kredit.

Pravo na preplatu bilo bi izgubljeno samo da su potrošači bili kod konverzije transparentno informirani kako će prihvatom konverzije izgubiti to pravo koje bi mogli dobiti ako se kasnije utvrdi ništetnost valutne klauzule. Dapače, zakonom je bilo izričito zabranjeno uvjetovati konverziju ikakvim odricanjima od potrošačkih prava. Tom odlukom nadopunjena je odluka C-118/17, Dunai, i Aleksić je rekao kako s velikom sigurnošću od 99% tvrdi da će tužbeni zahtjevi za obeštećenje iz konvertiranih kredita svi biti prihvaćeni, i svi će potrošači biti potpuno obeštećeni.

Očekuje se da Vrhovni sud RH hitno riješi sve revizije koje vodi po tome pitanju, i tako konačno prestane zavlačiti ljude u ostvarenju njihovih prava. Banke s jedne strane žele novac od države zbog konverzije, a s druge strane se u Hrvatskoj konverzijom brane u sudskim postupcima. Na kraju je rekao da su banke financijski okupatori, i da im Vrhovni sud RH mora prestati držati ljestve svojim zavlačenjem u odlučivanju.

Nastavlja se na poznatu presudu

Odvjetnica Đurić rekla je kako se presuda Suda EU C-452/18 nastavlja na već poznatu presudu C-118/17. U toj novoj odluci postavilo se pitanje imaju li potrošači nakon konverzije ugovorne odredbe pravo utvrđivati ništetnim pojedine odredbe osnovnog ugovora i zahtijevati isplatu, slično kao u brojnim sporovima pred hrvatskim sudovima u kojima potrošači koji su konvertirali CHF kredite potražuju razliku do pune restitucije zbog ništetnih odredbi osnovnog ugovora.

Od Vrhovnog suda RH očekuje se uskoro odgovor na pitanje imaju li potrošači pravo zahtijevati od suda da zaštiti njihova prava na način da budu stavljeni u položaj kao da ništetnih odredbi nikada nije bilo. Imaju li pravo potraživati razliku do potpune restitucije na isti način kao i oni potrošači koji nisu konvertirali valutu, ili oni imaju manje prava jer su pristali na zakonodavnu intervenciju, i jesu li se oni na taj način odrekli prava koja su mogli ostvariti potvrđivanjem ništetne odredbe osnovnog ugovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ako bismo novu praksu Suda Europske unije primijenili na konkretan slučaj hrvatskih konverzija, lako se može utvrditi da potrošači sklapajući sporazum o konverziji nisu jasno i nedvosmisleno izričito iskazali volju da ništetne odredbe utvrde valjanim, nije uopće utvrđeno niti koje su te ništetne odredbe te koja prava bi im pripadala s osnove restitucije, a kojih se prava odriču. U svjetlu europske prakse i Vrhovni sud će zacijelo svojom odlukom nastavno na raniju odluku Rev-2868/18, kojom je potrošačima u konvertiranim kreditima priznat pravni interes utvrđivanja ništetnosti odredbi osnovnog ugovora, ovaj put meritorno odlučiti o njihovim pravima na puno obeštećenje te konačno zajamčiti djelotvornu zaštitu potrošača sukladno Direktivi 93/13, a sve to u skladu s presudama Suda EU C-118/17 i C-452/18.

Čestitka na velikoj pobjedi

Goran Herceg, član Udruge Franak koji i dalje otplaćuje nekonvertirani CHF kredit s realnim tečajem CHF-a u anuitetima čestitao je na velikoj pobjedi svim ljudima koji su konvertirali kredite te je najavio kako će se Udruga Franak nastaviti boriti za ništetnost temeljnih CHF ugovora. Tu je sve jasno. Ništetni su i glavni predmet, CHF valuta, i cijena, kamatna stopa, a u takvome slučaju ništetan je cijeli ugovor. Sud EU-a već je utvrdio da je ništetan ugovor u kojemu je ništetna valutna klauzula, a u Hrvatskoj su ništetne i kamatne stope. Nikakve dileme nema da su takvi ugovori ništetni. Po potrebi, Udruga Franak će u vezi s time postaviti prethodno pitanje na Sudu Europske unije, javljaju iz Udruge Franak.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali