Ucjene više ne pale, prvo prekinite prosvjed

Ministarstvo poljoprivrede u petak je poslalo oštru poruku mljekarima koji već peti dan prosvjeduju zbog sniženja cijene otkupa mlijeka. Kažu, neće pristati na ucjene i dosadašnji način rješavanja problema, te pregovora neće biti dok prosvjedi traju.

“Naglašavamo da, dok traju prosvjedi, dijaloga neće biti s obzirom na to da se njima stvara atmosfera pritiska i dezinformiranja javnosti, ali i malih proizvođača čije su proizvodnje ugrožene zbog neisporuke mlijeka”, piše u priopćenju u petak pristiglom iz Ministarstva poljoprivrede.

Tvrde da Vlada, a time i Ministarstvo poljoprivrede, neće pristati na ucjene i dosadašnji način rješavanja problema u resoru poljoprivrede.

“Smatramo da traženje dodatnih novčanih sredstava, u sadašnjem teškom financijskom trenutku za državu, ne dolazi u obzir. Ministarstvo poljoprivrede smatra da su problemi u poljoprivredi puno dublji od onoga što se trenutačno prikazuje u javnosti te da svi moramo s više odgovornosti pristupiti rješavanju ključnih problema – legalizacije poljoprivrednih objekata, pitanja zemljišta, kreditiranja poljoprivrede pod povoljnijim uvjetima, ali i bolje kontrole trošenja novca poreznih obveznika itd. Ovi prosvjedi usmjereni su samo na privremeno rješenje”, poručili su iz ministarstva uz napomenu da su prosvjedi proizvođača mlijeka nelegitimni te da nanose veliku štetu, kako samoj proizvodnji mlijeka i industriji, tako i građanima Hrvatske.

Usuglasite želje s poljoprivrednom komorom

“Naš je stav da su u srijedu 15. veljače 2012. na sastanku Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka doneseni zaključci s kojima je napravljen veliki pomak. Mljekare su izašle u susret proizvođačima mlijeka samom činjenicom da su, nakon dugog niza godina, pristale na direktne pregovore o formiranju cijene mlijeka sa svojim udrugama proizvođača. Ponavljamo da je zaključke savjeta prihvatila većina sudionika sastanka, uključujući i predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore, kao legitimne institucije koja je osnovana s ciljem da artikulira i zastupa interes svih poljoprivrednih proizvođača”, piše nadalje u priopćenju.

S obzirom na velik broj zahtjeva raznih udruga proizvođača mlijeka s različitim stavovima, u kojima traže pojedinačni sastanak s ministrom poljoprivrede, iz Ministarstva naglašavaju stav da proizvođači mlijeka žurno moraju obustaviti prosvjede te sa svojim matičnim udrugama i HPK usuglasiti svoje stavove, a potom ih prezentirati Ministarstvu poljoprivrede.

Mljekari naljutili kamiondžije

Javilo se i Udruženje cestovnog prometa – Grupacija teretnog prijevoza pri HGK, koje je priopćilo kako je nedopustivo da jedna gospodarska grana poput dijela poljoprivrednih proizvođača mlijeka pokušava ostvariti svoja prava na način da nanosi izravnu štetu drugoj gospodarskoj grani – cestovnim prijevoznicima, blokirajući javne ceste te time neizravno nanoseći štetu cjelokupnom gospodarstvu RH.

Tvrde kako cestovni prijevoznici, posebice oni u teretnom prijevozu, zbog prosvjeda trpe velike štete zbog kašnjenja u ispunjavanju ugovorenih prijevoza, stajanja u kolonama, pravljenja dodatnih kilometara te nemogućnosti dolaska na odredišta.

specijal-201012070191004-Prosvjedi u Hrvatskoj

Povratak na Net.hr