'Počelo je otkad se ovdje počeo odlagat taj otpad'

shimmer fallback

Obilna kiša koja je pala u Dalmaciji otkrila je kako sanacija Mravinačke kave, u koju je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uložio 23 milijuna kuna, i nije najbolje izvedena.

15.9.2012.
9:04
Play logo

U Mravinačkoj kavi se odlagao azbestno-cementni otpad iz vranjičke tvornice Salonit, a Fond je uložio 23 milijuna kuna kako bi sanirao odlagalište. No, ni dva tjedna nakon što je postala pravomoćna uporabna dozvola za lokaciju Mravinačke kave, kiša je odnijela dio te zemlje i materijala, te zatrpala ulicu Put Majdana na predjelu Majdan u Solinu.

'Ovdje je jutros bio živi užas!'

"Ovdje je jutros bio živi užas! Nikad ovako! Na pojedinim dijelovima ceste bilo je skoro metar blata i žala, nisi mogao izići vozilima iz dvorišta, a niti bez čizama preko kućnog praga", ispričali su Majdančani za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stanujemo ovde, neki već i 40 godina, i nikad se ovako nešto nije dogodilo. Počelo je otkad se ovdje počeo odlagat taj otpad. Samo je ove godine nakon kiše tri puta poplavilo, no ovaj put je bilo najstrašnije. Zato i tvrdimo da je kriva loše sanirana kava, a sigurno je s odronima zemlje do nas stigao i azbestni otpad", kazali su uplašeni mještani, dodavši da će blokirati cestu dogodi li se ovo još jedan put, blokirat ćemo cestu.

Fond: Bit će bolje kad se vegetacija ukorijeni

Play logo

No, iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost tvrde da nema opasnosti po zdravlje mještana, te da je projekt ispravno izveden.

"Nema opasnosti za zdravlje ljudi okolnog područja, jer površinsko ispiranje zemlje po nasipima ne sadrži u sebi čestice azbesta. Naime, azbestno-cementni otpad je stabiliziran tekućim betonom, prekriven geosintetičkim materijalima te zatrpavan kameno-zemljanim materijalom u slojevima debljine od 5 do 18 metara. Nedostataka u projektu ili izvođenju radova nema. Napominjemo da je trenutni problem kratkih jačih oborina površinska erozija zemljanog materijala dok se vegetacija predviđena krajobraznim uređenjem jače ne ukorijeni i poveže čestice tla u homogenu strukturu", poručili su iz Fonda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo