DOK MU TRAŽE NASLJEDNIKA...

POTRAGA ZA NOVIM POSLOM: Milanović u pregovorima s nekoliko tvrtki iz Bruxellesa

Bivši premijer i bivši predsjednik SDP-a Zoran Milanović u kontaktima je s nekoliko konzultantskih tvrtki, uglavnom iz Bruxellesa, specijaliziranih za pružanje usluga državama koje žele postati članice Europske unije, piše  24sata.

OTKRIVENA POZADINA MILANOVIĆEVOG ODLASKA: Šef SDP-a već ima novi posao?


To su privatne tvrtke koje zapošljavaju bivše političare koji imaju iskustva u pregovorima oko članstva u Uniji.

Prednost jer osobno poznaje sve ključne ljude

“Milanović je jako pogodan za takav posao jer je, zajedno s pregovaračkim timovima RH-a, odradio veliki dio posla oko pridruživanja Republike Hrvatske u Europsku uniju. Milanovićeva prednost je da osobno poznaje sve ključne ljude u vertikali Europske komisije i na njih je, koliko znam, ostavio jako dobar dojam”, objasnio je sugovornik blizak bivšem šefu vlade i SDP-a. Nije poznato kad bi Milanović trebao završiti pregovore, ali se naglašava da su tek u početnoj fazi.

U europskim metropolama, kao i u Bruxellesu, postoji niz sličnih tvrtki koje pružaju takve vrste savjetničkih usluga. Tu nije riječ o lobističkom poslu, već o savjetovanju vlada i ključnih političara u izradi strategija koje bi ih trebale približiti ulasku u Uniju.

Plaća oko 10.000 eura

Plaće na takvim pozicijama nerijetko prelaze i 10 tisuća eura mjesečno uz dodatno plaćanje drugih troškova. Bivši njemački premijer Gerhard Schrooder, nakon gubitka izbora, zaposlio se kao odlično plaćeni konzultant ruskog Gazproma, a poznat je i propali pokušaj Ive Sanadera da se ubaci u sličan savjetnički posao.

Bivša državna tajnica, u vrijeme Sanaderove vlade, Marija Pejčinović Burić već dulje bavi se konzultantskim poslom oko pitanja EU-a. Kao i Tamara Obradović Mazal, jedna od važnijih pravnih savjetnica i pregovaračica tijekom pregovora oko pristupanja Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Povratak na Net.hr