U medicini koristimo morfij, zašto ne i marihuanu?

U posljednje vrijeme u Hrvatskoj je pokrenuta rasprava o učinkovitosti djelatne tvari THC-a iz marihuane, koja se sve više koristi u medicinske svrhe.

23.5.2011.
12:31

"Ako u medicini koristimo produkte opijumskog maka (morfij, kodein) za određene indikacije, zašto ne bismo koristili manje adiktivno sredstvo kao što je THC kod teških boli i grčeva", pita se Sakoman, inače voditelj Zavoda za bolesti ovisnosti u KB-u Sestara milosrdnica i Referentnog centra za ovisnosti Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, te član stručnog savjeta Vladina ureda za droge.

Naime, pobornici legalizacije marihuane ukazuju na njena medicinska svojstva i mogućnosti ublažavanja tegoba, primjerice multiple skleroze i sličnih neuroloških bolesti, a kontrolirana uporaba pokazuje dobrobit i kod PTSP-a i sličnih poremećaja.

Sakoman, koji se već 15 godina zalaže da se zbog jednog jointa ne završi na trogodišnjoj robiji, podržava svaku mogućnost za ublažavanje boli i patnji oboljelih, piše Vjesnik. No, smatra pretjeranim očekivanje da bi ulje kanabisa moglo liječiti rak.

"Moguće je da se to temelji na subjektivnom doživljaju pojedinih bolesnika, ali nesumnjivo je za teške bolesti vrijedno umirujuće djelovanje kanabisa preko središnjeg živčanog sustava. Osjećajući se bolje bolesnik može dobiti motiv i osnažiti imunološki sustav za daljnju borbu s bolešću", zaključuje Sakoman, ali i upozorava da ima i onih koji na kanabis reagiraju psihozama.

Zato, napominje, treba temeljito klinički istražiti sve dobrobiti i zamke korištenja marihuane.

Za najavljene izmjene zakona, po kojima bi se posjedovanje jointa tretiralo prekršajnom, a ne kaznenom prijavom, Sakoman smatra da ne bi trebalo potaknuti porast uporabe te droge.

Vezani članci:

arti-201105120062006 arti-201105020685006 arti-201105050316006 arti-201105100851006 arti-201103090413006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali