U manje od godinu dana 523 liječnika zatražilo dokumente za odlazak iz Hrvatske

Novi ministar zdravstva je istaknuo da se izmjenama kolektivog ugovora žele stvoriti novi uvjeti rada u zdravstvu tako da bude isplativije ostati u Hrvatskoj nego otići u inozemstvo.

23.6.2014.
19:38

Čelnici sva tri reprezentativna sindikata u zdravstvu odazvali su se danas, na poziv novog ministra zdravlja Siniše Varge, razgovoru socijalnih partnera, koji je protekao u znaku međusobnog upoznavanja bez ikakvih konkretnih zaključaka.

Čelnica sestrinskog sindikata Anica Prašnjak rekla je kako očekuje da će Vlada kroz izmjene kolektivnig ugovora predložiti reguliranje pripravnosti, dežurstva i smjenskog rada, a Ivica Babić iz HLS-a poručio je pak da se jedino suvislim kompromisom može riješiti sadašnji spor. Naime, taj sindikat još nije prekinuo liječnički štrajk pokrenut u rujnu prošle godine koji je već mjesecima u mirovanju.

Izmjene koletivnih ugovora

Babić je upozorio i da su u zadnjih 11 mjeseci 523 liječnika, među kojima je 65 posto specijalista, zatražila dokumente za odlazak na rad u zemlje EU. Ako se taj trend nastavi za godinu dana imat ćemo situaciju da će 10 posto bolničkih specijalista zatražiti dokumente za odlazak u inozemstvo, upozorio je Babić.

Komentirajući te podatke, ministar je istaknuo da se izmjenama kolektivog ugovora žele stvoriti novi uvjeti rada u zdravstvu tako da bude isplativije ostati u Hrvatskoj nego otići u inozemstvo.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali