LISTA BAŠ I NIJE KRATKA / Evo kome je u Hrvatskoj zabranjeno darivati krv - među njima su i oni koji često mijenjaju seksualne partnere

'Oko 10 posto darivatelja se tijekom pregleda odbije, a oni mogu biti privremeno ili trajno odbijeni', ističu u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu

16.6.2021.
15:33
Katarina Drvodelić
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prekjučer je bio Svjetski dan darivatelja krvi, a tim je povodom SDP jučer upozorio na diskriminatornu odredbu prema kojoj u Hrvatskoj muški homoseksualci ne smiju darivati krvi. Povod je bila nedavna objava aktivista Ivana Zidarevića kojeg su odbili kada je došao darivati krv jer je potvrdio da je homoseksualac. "Da nisam rekao, ne bi me ništa pitali", kazao je Zidarević.

Tijekom pregleda 10 posto darivatelja bude odbijeno

Na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu (HZTM) stoji objašnjenje da krv ne bi smjeli davati “muškarci koji su u životu imali spolne odnose s drugim muškarcima". N1 je provjerio tko sve ne smije u darivati krv u Hravtskoj.

“Oko 10 posto darivatelja se tijekom pregleda odbije. Oni mogu biti privremeno ili trajno odbijeni. Razlog odbijanja uvijek je opasnost od uzimanja krvi za darivateljevo zdravlje ili opasnost od krvnih pripravaka za bolesnikovo zdravlje. Krv ne smiju davati osobe koje bi time oštetile svoje zdravlje ili bi njihova krv mogla ugroziti bolesnikovo zdravlje. Krv ne smiju davati osobe koje boluju od akutne ili kronične bolesti, uzimaju antibiotike ili neke druge lijekove, neispavane osobe, osobe koje su na dugotrajnoj dijeti i osobe s rizičnim ponašanjem. Darivatelju koji je odbijen iscrpno se objasne razlozi zbog kojih ne može dati krv i daju mu se odgovori na sva njegova pitanja”, stoji na stranicama HZTM-a

Trajne odbijenice za homoseksualce, ovisnike, promiskuitetne...

Nadalje, HZTM navodi kako se trajno odbiju od davanja krvi osobe koje su bolovale ili sada boluju od teških kroničnih bolesti dišnog i probavnog sustava kao i osobe koje boluju od bolesti srca i krvnih žila, zloćudnih bolesti, bolesti jetre, AIDS-a, šećerne bolesti (osobe liječene inzulinskom terapijom), živčanih i duševnih bolesti.

Trajno se odbijaju osobe koje su zbog svog ponašanja ili aktivnosti izložene riziku dobivanja zaraznih bolesti koje se mogu prenijeti krvlju, a to su ovisnici o alkoholu ili drogama, muškarci koji su u životu imali spolne odnose s drugim muškarcima, žene i muškarci koji su imali spolni odnos s prostitutkama, osobe koje često mijenjaju seksualne partnere (promiskuitetne osobe), osobe koje su uzimale drogu intravenskim putem, osobe koje su liječene zbog spolno prenosivih bolesti (sifilis, gonoreja), osobe koje su HIV-pozitivne, seksualni partneri gore navedenih osoba.

Na razgovoru je važno biti iskren

Privremenu odbijenicu dobivaju pak osobe koje su konzumirale alkoholna pića unutar osam sati prije darivanja krvi, osobe s lakšim akutnim bolesnim stanjima (prehlade, poremećaj probavnog sustava, smanjenog željeza u krvi i sl.), nakon operativnih zahvata, nakon primanja transfuzija, primanja nekih cjepiva, s lakšim poremećajem krvnog tlaka, žene za vrijeme menstruacije, trudnoće i dojenja, osobe koje toga dana obavljaju opasne poslove (rad na visini, dubini). Osim toga, na stranici se napominje da sobe koje uzimaju lijekove obvezno moraju to kazati liječniku tijekom liječničkog pregleda prije davanja krvi. Lijekovi se mogu prenijeti krvlju i u bolesnika izazvati neželjeno djelovanje.

Ovi podaci otkrivaju se u tijeku razgovora s darivateljem i njegova pregleda pa HZTM ističe koliko je važno na tom razgovoru biti iskren jer se time štiti svoje i tuđe zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali