ZARAZILI SE U BOLNICI

TREĆA ‘ŽRTVA’ OSPICA U NEKOLIKO DANA, PEDIJATRI UPOZORAVAJU RODITELJE: ‘Cijepite i zaštitite svoju djecu’

Dojenče staro sedam mjeseci sa sinjskog područja treća je “žrtva” ospica u Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljednjih nekoliko dana.

Dijete se ospicama zarazilo u KBC-u Split, na Klinici za dječje bolesti KBC-a Split.

PEDIJATRICA NE ODUSTAJE: ‘Ne želim liječiti djecu koju roditelji odbijaju cijepiti…’

“Dijete je bilo u kontaktu s djetetom s makarskog područja koje je oboljelo od ospica i koje je bilo na liječenju na pedijatriji KBC-a Split. Igrom slučaja oboje djece boravilo je u istoj bolesničkoj sobi dok se još uvijek nije znalo da je dijete s makarskog područja zaraženo ospicama. Dijete sa sinjskog područja otpušteno je kući i nakon nekoliko dana, u nedjelju, kod kuće, po tijelu je dobilo ospice te je odmah vraćeno na pregled pedijatrima u KBC Split. Pregledali su ga pedijatari i infektolozi, te je utvrđeno da se radi o blažoj kliničkoj slici, pa je otpušteno na kućnu njegu. Roditelji su dobili upute o kućnom liječenju. U toj obitelji sa sinjskog područja osim odraslih osoba, koje su odavno cijepljene protiv ospica, ima još dvoje koji su također cijepljeni. Roditeljima je rečeno kako dijete mora biti u izolaciji”, rekla je za Slobodnu Dalmaciju epidemiologinja dr. Milka Brzović.

ZBOGOM, HERPESU! Pomoć od novog snažnog cjepiva očekuje pola milijarde zaraženih ljudi

S Nastavnog zavoda za javno zdravstvo apeliraju na roditelje da cijepe svoju djecu protiv ospica.

“Pedijatri pozivaju roditelje da cijepe djecu protiv ospica, koje mogu biti vrlo neugodno oboljenje. Cijepljena djeca štite da se ne razbole ona djeca koja se, kao dojenčad ili djeca oboljelih od težih bolesti ne mogu cijepiti”, kazuje dr. Brzović.

Povratak na Net.hr