ZAPELI SMO U 1977.! / Mojmira otkrila nevjerojatnu stvar o prostituciji u Hrvatskoj: 'Samo se kod nas to radi... '

thumbnail

Hrvatska je jedina europska zemlja koja kažnjava samo njih, ne i klijente. Prije 20 godina u Sloveniji su postale gospodarske djelatnice

22.3.2023.
0:04
Play logo

Godine 1977. u Jugoslaviji je donesen Zakon o redu i miru, koji koristimo i danas, 46 godina kasnije. Te kazne planira se drastično postrožiti, a planira se postrožiti i kazne za prostitutke, javlja RTL Direkt.

Hrvatska je jedina europska zemlja koja kažnjava samo njih, ne i klijente. Prije 20 godina u Sloveniji su postale gospodarske djelatnice. Seksualne radnice od tada u deželi ne rade ništa nezakonito, jer prostitucija je ondje dekriminalizirana, kažnjivo je svodništvo..

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U nekim situacijama kada se zna dogoditi nasilje, one se nemaju kome obratiti , ne mogu tražiti zaštitu od policije jer će i one biti prekršajno gonjenje", rekla je Marija Antić, suradnica na projektu Regulacija prostitucije u Hrvatskoj.

Kako stvari stoje, prekršajno će ih se i dalje goniti. Izmjenama zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, MUP planira veće kazne za tučnjavu, prosjačenje i prostituciju.

Za svoja radnička prava bori se i jedna seksualna radnica, koja je prošlog tjedna govorila za RTL. "Mogli bismo obavljati to legalno, biti dio radnog sustava, mogli bi imati plaćeno bolovanje, uplaćivati u proračun, znači bilo bi riješeno, ne bi bili na margini društva", rekla je seksualna radnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osniva se sindikat

Jedini u Europi kažnjavamo samo onoga koji uslugu daje, ali ne i onoga tko uslugu prima. Hrvatska treba nove zakone, kaže nam Slovenac Žiga, osnivač sindikata za seksualne radnike, kojeg planira i kod nas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvati i Hrvatice dolaze raditi ovdje, sretni su jer kod nas nije to kriminal, i onda šalju novac obiteljima u Hrvatsku. U Hrvatskoj danas možete raditi kao seksualni radnik u industriji za odrasle. Možete potpisati ugovor da snimate pornografske filmove, ali to nije kriminal nego umjetnost", rekao je Žiga Sedevčić, organizacija Dobra družba.

Najmlađa ima 24, a najstarija 66 godina to su prostitutke koje su pristale biti dio istraživanja instituta Ivo Pilar. Većina ima financijskih problema, troje, četvero djece, a ima i samohranih majki. Za legalizaciju prostitucije su i suci i policajci, čak i vladin ured za ljudska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SPRETNA KAO ŽENA-MAČKA /

Cijela ulica promatrala spektakularan i dramatičan bijeg prostitutke od policije

Image
SPRETNA KAO ŽENA-MAČKA /

Cijela ulica promatrala spektakularan i dramatičan bijeg prostitutke od policije

"Nismo razgovarali sa svim policajcima i sucima, ali jesmo s onima koji rade na ovakvim predmetima. Oni kažu da se najčešće radi o osobama u teškoj ekonomskoj situaciji koje nema smisla kažnjavati, da je zakon ne svrsishodan i da se puno policijskih resursa koristi za nešto što ne predstavlja takvu opasnost", istaknula je Ivana Rdačić, voditeljica projekta Regulacija prostitucije u Hrvatskoj.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo