Traže ispriku od Milanovića zbog nasrtaja na BiH: ‘Kao da su devedesete’

Koalicija 23 nevladine udruge ‘Jednakost’ iz Bosne i Hercegovine poručile su hrvatskom premijeru da se ne petlja tamo gdje mu nije mjesto i zatražile ispriku zbog ponašanja naših institucija. Razlog ovome je poziv Hrvatima iz BiH i emigracije da sudjeluju u popisu stanovništva objavljen početkom tjedna na službenim stranicama Državnog ureda za Hrvate izvan RH, koji je bio toliko nametljiv da su ga izmijenili. Ali nisu ga maknuli.

BiH će sljedećeg mjeseca, nakon 22 godine konačno imati popis stanovništva. A hrvatske institucije ponašaju se kao da to ima veze s Hrvatskom.

U pozivu spomenutog ureda je, naime, pisalo da je sudjelovanje u Popisu “moralna, građanska ali i domoljubna obveza” za “sve Hrvate podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, a koji trenutno žive u Republici Hrvatskoj i u iseljeništvu diljem svijeta”; dalje, navodi se da se na taj način daje “veliki doprinos ravnopravnosti i političkom pozicioniranju hrvatskog naroda kao jednog od konstitutivnih naroda u BiH”, te da će od rezultata popisa “zasigurno ovisiti i budući položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini”.

Objavili su i instrukciju za odgovaranje na pitanja o etničkom/nacionalnom izjašnjavanju, vjeroispovijesti i jeziku na Popisu stanovništva, s napomenom da je “posebno važno da se pri popisu u tiskanici (P-1) jasno i pojedinačno izjasnite da ste po nacionalnosti Hrvat, po vjeroispovijesti katolik, da govorite hrvatskim jezikom”.

Izmijenili dio, a naputak je još tamo

“Nakon oštre reakcije Centra za mirovne studije iz Zagreba, Državni ured izmijenio je dijelove originalnog teksta, no sam poziv nije uklonjen, a instrukcija o etničkom/nacionalnom, vjerskom i jezičkom izjašnjavanju i dalje je dio priloženog dokumenta”, stoji u priopćenju koalicije udruga “Jednakost”. Radi se o dokumentu koji se tiče najčešćih pitanja o popisu.

//www.youtube.com/embed/IwWpSwMvHCg
Ovakvo bavljenje unutarnjim pitanjima susjedne države od strane naše državne institucije udruge smatraju nedopustivim, a s obzirom da nemaju nikakvih ingerencija u odnosu na Popis stanovništva, navode da “pogotovo nije pozvana da građanima i građankama Bosne i Hercegovine daje instrukcije o tome kako bi se trebali izjasniti o svojoj etničkoj/nacionalnoj pripadnosti, vjeroispovijesti i maternjem jeziku”, jer je to “udar na slobodu izjašnjavanja koja je zajamčena međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima”.

Članica EU, a ponaša se kao…

“Govoriti o popisu stanovništva u susjednoj državi kao o ‘domoljubnoj obavezi’ i instrumentu za ‘političko pozicioniranje hrvatskog naroda’ u Bosni i Hercegovini, predstavlja grubo zadiranje u unutarnja pitanja ove države i doprinosi već prisutnoj politizaciji popisnog procesa u Bosni i Hercegovini. Poražavajuće je da 2013. godine postupci institucija Republike Hrvatske više nalikuju politici kakvoj smo svjedočili tokom ratnih devedesetih godina prošlog vijeka, nego ponašanju države članice Europske unije, kojoj bi dobri odnosi sa susjedima morali biti prioritet”, spočitavaju udruge iz BiH u otvorenom pismu Zoranu Milanoviću, koje daju na znanje i Dariji Krstičević, predstojnici Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

Očekuju da se sporni poziv ukloni, da se Vlada ogradi od takvog postupka ureda koji joj po zakonu odgovara te da taj isti ured uputi javnu ispriku.

Koalicija ‘Jednakost’ sastoji se od sljedećih udruga: udruga građana ‘Zašto ne’, Sarajevo; Građanski front Ostalih, Mostar; Omladinski pokret Revolt, Tuzla; Oštra nula, Banja Luka; Sarajevski otvoreni centar; ACIPS, Sarajevo; Inicijativa mladih za ljudska prava, Sarajevo; Centar za mlade KVART, Prijedor; UNSA Geto, Banja Luka; Centar za zastupanje građanskih interesa, Sarajevo; Centar za Građansku suradnju, Livno; Udruženje Romska suza, Srebrenica; Asocijacija studenata Pravnog fakulteta, Tuzla; Fondacija za kreativni razvoj, Sarajevo; OKC Abrašević, Mostar; Udruženje mladih Bosanaca i Hercegovaca u Norveškoj Stećak, Oslo; Evropski istraživački centar, Sarajevo; Fondacija CURE, Sarajevo; Centar za političke studije, Sarajevo; Liga antifašista jugoistočne Evrope; UG Plamen nade, Živinice; Pokret za evropsku kulturnu saradnju, Tuzla i Fondacija Ekipa, Sarajevo.

Povratak na Net.hr