Štrajkaši glađu u DIOKI-ju ‘izvisili’ od Čačića i Linića!

Predstavnici Vlade odgodili su sastanak s upravom i predstavnicima radnika DIOKI-ja, od kojih neki već pet dana štrajkaju glađu. ‘Bojim se za njihovo zdravlje i život… Ni ne znamo zašto su ministri odgodili za sutra’.

“Nikome nije jasno. Valjda su odgodili sastanak zbog sjednice Vlade, ja ne vidim drugi razlog. Nemamo nikakvu informaciju zašto ministri Radimir Čačić i Slavko Linić nisu došli. Termin je ugovoren u ponedjeljak i ministar rada Mirando Mrsić je bio na tom sastanku. Očito među njima nema koordinacije ili ne smatraju ovo dovoljno važnim”, kazao nam je predsjednik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske, Ivan Tomac.

Neshvatljivo mu je da su sastanak organizirali u 11 sati u četvrtak, kad je općepoznato da se sjednica Vlade održava u to vrijeme.

Radnici DIOKI-a već pet mjeseci, podsjetimo, ne primaju plaću, a zbog dugova su u fazi restrukturiranja već godinu dana. Zbog očajne materijalne situacije u koju su dovedeni, pet je radnika na njihovom postrojenju na zagrebačkom Žitnjaku u ponedjeljak započelo štrajk glađu koji će, kako su kazali, trajati dok ne dobiju neisplaćene im plaće. Dvojica su završila u bolnici zbog pogoršanja zdravstvenog stanja.

‘Bojim se za njihove živote i zdravlje’

“Bio sam kod njih u utorak od pola tri do 7 navečer, što da vam kažem? Očajni su. Dvojicu je odvela Hitna pomoć, a ova trojica su odlučni u svojoj nakani da ne napuštaju dimnjak dok se ne dobije rezultat što će biti s njima. Bojim se za živote i zdravlje kolega, što je potencirano s ovim nereagiranjem Vlade”, kaže nam Tomac.

Upitali smo ga ima li informacije o mišljenju Vlade o prijedlogu Sindikata EKN-a da se potraživanja Hrvatske elektroprivrede, lokalne i područne samouprave Omišalj i Zagreb pretvore u vlasnički udio u DIOKI-ju.

Što će biti s vjerovnicima

EKN, naime, traži sastanak sa svim ključnim vjerovnicima, na kojemu se treba donijeti odluka o trenutačnoj deblokadi računa DIOKI-ja i pokretanju proizvodnje.

“Nemamo. To je samo jedna ideja, ali ti se pregovori, vjerujte, uvijek odvijaju bez sindikata”, kaže nam Tomac.

U sindikatu smatraju da se vrijeme deblokade mora iskoristiti za donošenje odluka o vlasničkom i poslovnom restrukturiranju DIOKI-ja, čime bi se zaštitilo gotovo 900 produktivnih radnih mjesta. Naime, DIOKI je treći izvoznik u Hrvatskoj i izvozi 90 posto svojih proizvoda.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr