IZOSTANAK SOLIDARNOSTI? / Ćorić o problemu otpada u Varaždinu: 'Postoje kapaciteti za odlaganje otpada...'

'Najvažnije je da na području Varaždinske županije postoje kapaciteti za odlaganje, a zašto se nije išlo prema njima vidjet ćemo', rekao je ministar Ćorić

7.7.2021.
14:32
Robert Anic/PIXSELL

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić najavio je da će u 14 sati sastati s s predstavnicima jedinica lokalne samouprave Varaždinske županije vezano za problem odlaganja otpada te istaknuo kako je najvažnije da na području te županije postoje kapaciteti za odlaganje otpada.   

Varaždinska komunalna tvrtka Čistoća obavijestila je u utorak građane da privremeno ne odvozi miješani komunalni otpad zbog nemogućnosti njegova odlaganja, a o tom problemu danas će se razgovarati u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Prošlu godinu završili s 41 posto odvajanja otpada

Na sastanku ćemo saslušati jedinice lokalne samouprave koje imaju problema s odlaganjem otpada, a očekujemo da jedinice, s obzirom da one gospodare otpadom, preuzmu odgovornost i za nalaženje rješenja, rekao je Ćorić novinarima na Prstenovom poslovnom forumu.

Ministarstvo će im ponuditi pomoć i vidjeti kako može asistirati, no sadašnja situacija je proizašla iz toga što su "neke jedinice lokalne samouprave drugima odbile odstupiti svoje kapacitete". 

"Ne znamo razloge za to, vidjet ćemo zašto nije došlo do dogovora o odlaganju. Najvažnije je da na području Varaždinske županije postoje kapaciteti za odlaganje, a zašto se nije išlo prema njima vidjet ćemo", kaže Ćorić.  

Ocijenio je kako nitko ne može biti potpuno zadovoljan s trenutnim stanjem sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj.

Najnoviji, još uvijek neslužbeni podatak kaže da smo 2020. završili sa 41 posto odvajanja otpada, istaknuo je Ćorić, a kad je on došao na čelo Ministarstva odvajanje otpada bilo je na oko 28 posto.  Poručio je da ove godine očekuje dodatni iskorak, jer su lani nabavili preko milijun spremnika, što omogućuje dodatno odvajanje otpada. 

"Međutim, nismo u potpunosti svjesni da smo svi mi dionici procesa gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, ako nismo odgovorni, napredak se ne može dogoditi", rekao je Ćorić.

Podsjetio je kako se već u nekoliko navrata dogodilo da predstavnici nekih jedinica lokalne samouprave iz njima znanih razloga ne žele pokazati razumijevanje prema drugim jedinicama i otvoriti im svoja odlagališta.

"Plan zatvaranja odlagališta u Hrvatskoj predviđa postupno zatvaranje dijela odlagališta i funkcioniranje onih koji će dočekati izgradnju centra za gospodarenje otpadom, što je poseban izazov u Hrvatskoj", kaže Ćorić. 

Neka odlagališta trebala zatvoriti, ali su alternativna odlagališta "ležanjem pojedinih predstavnika iz političkog života na cesti onemogućena da budu odlagališta", dodao je.

Situacija u Varaždinskoj županiji zbog izostanka solidarnosti

Nažalost, solidarnost u nekim segmentima u maloj zemlji poput Hrvatske nije se dogodila. "Bojim se da je i ova situacija u Varaždinskoj županiji među jedinicama lokalne samouprave upravo takav primjer", kazao je.  

Da smo prije desetak godina krenuli u agresivnu kampanju informiranja i edukacije građana uvjeren je da se danas s takvom situacijom ne bi suočavali. 

Sada se kroz različite akcije pokušava podići svijest o potrebi odvajanja i recikliranja, odgovornog ponašanja prema prirodi i okolišu. Rezultati se vide iz godine u godinu, neće izostati ni ove godine, međutim taj proces traje i ne može se dogoditi preko noći, istaknuo je Ćorić.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen