Predizborne ankete od početka su Tomislavu Tomaševiću davale najviše šanse da postane novi gradonačelnik. Čak i nakon iznenadne smrti Milana Bandića, kada je u izbornu utrku ušlo nekoliko novih kandidata uključujući i Miroslava Škoru koji je ušao u drugi krug, Tomaševićeve predizborne šanse nisu padale. Štoviše, s vremenom je bio sve veći favorit. Potvrdio je to danas u drugom krugu izbora, osvojivši 199.630 glasova.

Izmakla mu pobjeda u prvom krugu

Tomaševiću je već u prvom krugu zamalo izmakla pobjeda. Osvojio je 147.287 glasova birača (45,23 posto) i bio je to "bandićevski" rezultat. Podsjetimo, od 2009. godine, otkad se izravno biraju gradonačelnici, načelnici i župani, Bandić je uvjerljivo pobjeđivao na izborima za gradonačelnika Zagreba. Te 2009. u drugom krugu je pobijedio nezavisnog kandidata Josipa Kregara dobivši 149.991 glas.

Tomašević nadmašio i samoga sebe

Na izborima 2013. godine Bandić je u drugom krugu pobijedio SDP-ovca Rajka Ostojića dobivši 170.798 glasova. Bio je to njegov izborni vrhunac.

Godine 2017. Bandić je u drugom krugu pobijedio Anku Mrak Taritaš, kandidatkinju koalicije lijevog centra dobivši 147.680 glasova. Zanimljivo je da se Tomašević kandidirao za gradonačelnika 2017. godine i zapeo u prvom krugu. Tada je dobio 12.996 glasova. To je oko 186.634 glasova manje nego sada.

'Moja kampanja počela još 1998. godine'

Nakon dosad najuvjerljivije izborne pobjede u Zagrebu, budući, dosad najmlađi gradonačelnik Zagreba obratio se svojim biračima, ali i svim građanima poručivši da će sa svojim suradnicima učiniti sve da opravda dobiveno povjerenje.

"Moja kampanja za Zagreb je počela još 1998. godine, kad sam imao 16 godina, kad sam se borio protiv ilegalnog odlaganja otpada na šljunčarama uz Savu koja su ugrožavala vodocrpilišta. Dvadeset i tri godine kasnije evo nas ovdje, s ljudima s kojima dijelim viziju transparentnijeg, zelenijeg i urednijeg Zagreba", kazao je Tomašević.

'Naš pogled ne seže samo do sljedećih izbora'

"Iza nas nije bilo velikih donatora, već vi. Puno građana s puno malih donacija. Podržali su nas volonteri koji su pješice prošli grad. Hvala svim građanima, bit ću gradonačelnik onih kojima sam bio izbori i onima kojima nisam bio izbor, jer svi žele bolju kvalitetu života, više vrtića, domova za starije, zelenih površina, biciklističkih staza. Žele da grad bude dobar za mlade.

Naš pogled ne ide samo do sljedećih izbora. Naša je vizija dugoročna i trajna. Zagrebe, dali ste mi povjerenje, a ja od vas tražim sudjelovanje u donošenju odluka kojima ćemo unaprijediti ovaj grad.