'To nije bio moj izbor iz snova, ali odlučila sam zaraditi…'

Velika anketa koja je provedena na više od 600 ispitanika pokazala je koja je većini danas najbitnija stavka kod odabira zanimanja. Njih 70 posto još uvijek smatra da je najvažniji faktor osobni afinitet, no ima i onih koji se se time vodili, a onda potpuno razočarali.

Posljednjih mjeseci u Hrvatskoj je ponovo aktualna tema neusklađenosti obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, stoga je portal MojPosao u anketi provedenoj na više od 600 ispitanika istražio što je većini (bila) najbitnija stavka kod odabira zanimanja.

Najviše ispitanika, njih 70 posto, kaže da su se prilikom odabira zanimanja vodili osobnim afinitetom. Većina ispitanika navodi da pritom nisu pogriješili.

Cilj je raditi ono što te veseli

”Kad se posao voli i kad je čovjek motiviran, lakše mu je nositi se sa stresnim situacijama i olakšano je napredovanje u struci”, stav je jednog ispitanika, a drugi dodaje: ”Cilj mi je raditi ono što me veseli i što me privlači, jer više od pola života čovjek provede radeći, pa je glupo biti nesretan u tome.”

Ipak, neki ispitanici koji su se prilikom izbora zanimanja vodili osobnim afinitetom kažu kako im je sada zbog toga žao:

Vodili se osobnim afinitetom, pa su sada nezaposleni

”Šteta, trebala sam razmišljati i o zapošljivosti”, kaže jedna ispitanica, dok jedan ispitanik kaže kako je pogriješio kad se vodio osobnim afinitetom jer je sada nezaposlen.

Stopa zapošljivosti bila je za 18 posto ispitanika najbitnija stavka prilikom izbora zanimanja.

”Uzalud si ‘direktor svemira’ ako nemaš posla, a ako nemaš posla, nemaš novca… ako nemaš novca, nitko te ne doživljava…”, kaže jedan od ispitanika, dok jedna ispitanica navodi:

”Upisala sam fakultet s kojima sam znala da ću u ovoj državi naći posao. Nije bio moj izbor iz snova, ali odlučila sam zaraditi dovoljno da kasnije mogu upisati ono što sam stvarno htjela.”

”Iako mi je u pravilu vrlo važan osobni afinitet, smatram da je stopa zapošljivosti u odabiru zanimanja vrlo bitna stavka. Zašto? Mogu čekati i deset godina nezaposlena u zanimanju s osobnim afinitetom, ali treba se prehraniti“, zaključuje jedna ispitanica.

Prilikom izbora zanimanja 8 posto ispitanika vodilo se utjecajem bližnjih. Neki navode nisu imali izbora ili kako je razlog tome bila ‘financijska ograničenost’.

Najmanje bitan ugled

Ugled u društvu bio je glavni kriterij za izbor zanimanja za svega 4 posto ispitanika.

”Najvažniji je ugled u društvu, jer on određuje tvoju klasu i društvenu pripadnost, kao i akademsku i stručnu osposobljenost i pripadnost’, zaključio je jedan od ispitanika.

Povratak na Net.hr