ŠEF HDZ-a I NOVE VLADE

TKO JE NOVI MANDATAR? Zanimljivi detalji iz privatnog i političkog života budućeg premijera Andreja Plenkovića

Mandatar za sastavljanje nove hrvatske Vlade, Andrej Plenković (46), diplomirani je pravnik s bogatim diplomatskim iskustvom, rođen i odrastao u Zagrebu.

PLENKOVIĆ PREDAO 91 POTPIS I DOBIO MANDAT ZA SASTAV VLADE: ‘To je velika čast, odgovornost i obveza’

Plenković je rođen 1970. u Zagrebu, 1993. diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je završio i poslijediplomski studij iz međunarodnoga javnog i privatnog prava. Tijekom studija radio je kao prevoditelj volonter u Promatračkoj misiji Europske zajednice u Hrvatskoj 1991./1992.

Studentsku praksu obavio je 1992. u odvjetničkoj tvrtki Stephenson Harwood u Londonu. Na stažu u Europskoj pučkoj stranci u Europskom parlamentu boravio je 1993., a 1994. u hrvatskoj Misiji pri Europskim zajednicama, koju je tada vodio veleposlanik Ante Čičin-Šain.

Vodio izborni stožer Mate Granića

U Ministarstvu vanjskih poslova završio je program za diplomatskog savjetnika i 1999. položio savjetnički ispit na Diplomatskoj akademiji.

U Ministarstvu vanjskih poslova, Plenković se zaposlio 1994. kao stručni suradnik u Odjelu za europske integracije. Bavio se odnosima Hrvatske s Vijećem Europe i Europskom unijom, uključujući pregovore o Sporazumu o suradnji između Hrvatske i EU-a, a 1995. postao je voditelj Ureda tadašnjeg zamjenika ministra Ivana Šimonovića.

U listopadu 1997. postao je načelnik Odjela za europske integracije, a tu je dužnost obavljao do kraja 2001. U međuvremenu, 2000. godine vodio je izborni stožer predsjedničkog kandidata HDZ-a Mate Granića.

PRVI POSTIZBORNI CRODEMOSKOP: Plenković prestigao Kolindu i postao najpozitivniji političar, pogledajte odnos snaga stranaka nakon izbora

Bio je član pregovaračkog tima za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te zamjenik glavnog tajnika organizacije Zagrebačkog sastanka šefova država i vlada članica Europske unije i država jugoistočne Europe (24. studenoga 2000.), skupa najviše razine koji je dosad održan u Hrvatskoj.

Od 2002. do 2005. bio je zamjenik šefa hrvatske Misije pri Europskoj uniji u Bruxellesu, zadužen za koordinaciju političkih aktivnosti Misije.

Od 2005. do 2010. bio je zamjenik veleposlanika u Francuskoj, zadužen za politička i organizacijska pitanja.

Po povratku u Zagreb obavljao je od travnja 2010. do prosinca 2011. dužnost državnog tajnika za europske integracije u Vladi Jadranke Kosor.

U HDZ se učlanio 2011.

Kao državni tajnik obnašao je dužnosti političkog direktora za pitanja Europske unije, supredsjedatelja Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Hrvatska–EU, nacionalnog koordinatora za Dunavsku strategiju Europske unije te dužnosti supredsjedatelja više međunarodnih komisija (Hrvatska–Bavarska, Hrvatska–Baden-Württenberg, Hrvatska– Flandrija).

U HDZ se učlanio 2011. Kao kandidat za Hrvatski sabor uključio se u kampanju za parlamentarne izbore u prosincu 2011. Član je Delegacije HDZ-a u Klubu zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, HDZ-ova Središnjeg odbora, Gradskog odbora Zagreb.

Do stavljanja saborskog mandata u mirovanje 1. srpnja 2013. bio je član Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru.

Bio je član saborskih odbora za vanjsku politiku, za europske integracije, za pravosuđe, za zaštitu okoliša te za međuparlamentarnu suradnju.

Kao kandidat HDZ-a za prve izbore za Europski parlament, održane 14. travnja 2013. aktivno je sudjelovao u izbornoj kampanji. Zajedno sa stranačkim kolegama Dubravkom Šuicom, Davorom Stierom, Ivanom Maletić, Zdravkom Bušić, Željanom Zovko, Kristijanom Tušekom, Krševanom Dujmovićem, Ivanom Bubićem i Zdravkom Krmekom te s koalicijskim partnerima Ružom Tomašić i Milivojem Špikom obilazio je Hrvatsku i predstavljao program. Na listi je dobio najveći broj preferencijalnih glasova među kandidatima HDZ-a.

Godine 2013. službeno je preuzeo dužnost člana Europskog parlamenta. Na općim izborima za Europski parlament koji su održani 25. svibnja 2014. bio je nositelj zajedničke liste HDZ-a i partnera. U kampanji se zalagao za realizaciju Izbornog programa koji se temelji na Manifestu i Akcijskom programu Europske pučke stranke (EPP).

Tečno govori engleski, francuski i talijanski

Kao nositelj liste ponovno je osvojio najveći broj preferencijalnih glasova između kandidata HDZ-a na listi – 71.072 glasa.

Na unutarstranačkim izborima, na kojima je, unatoč prethodnim najavama, bio jedini kandidat, Plenković postaje predsjednik Hrvatske demokratske zajednice 17. srpnja 2016. godine. Izabran je s 97.823 glasa HDZ-ovaca, od ukupno 208.277 članova, te postaje peti predsjednik HDZ-a.

ZAHLADILI ODNOSI? Plenković želi Maletićku u vrhu Vlade, no ona navodno ima druge ideje

‘Danas započinjemo novo poglavlje. Nalazimo se u zahtjevnom vremenu za HDZ, Hrvatsku, Europu i svijet. HDZ i Hrvatska trebaju novu viziju i pristup’, kazao je Andrej Plenković u svom obraćanju nakon unutarstranačkih izbora na kojima je postao predsjednik HDZ-a.

Plenković tečno govori engleski, francuski i talijanski, a služi se njemačkim. Bavio se sportom – nogometom, tenisom, vaterpolom i košarkom.

Oženjen je Anom Maslać Plenković, pravnicom rođenom u Dubrovniku s kojom ima sina Marija.

Povratak na Net.hr