OVO LOMI SRCE

TEŠKO BOLESNA DJEVOJKA ČESTITALA MINISTRU KUJUNDŽIĆU: ‘Želim vam da ovu godinu provedete kao i ja’

Za njezinu bolest postoji lijek, zove se Spinraza, no na njega imaju pravo samo oni mlađi od 18 koji dišu samostalno, bez respiratora

Kristina Horžić, djevojka koja boluje od spinalne mišićne atrofije, danas je uputila čestitku ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

Kristina je nedavno napunila 25 godina, još uvijek koristi ruke i noge, a u kolica sjeda samo kada izlazi iz kuće. Za njezinu bolest postoji lijek, zove se Spinraza, no na njega imaju pravo samo oni mlađi od 18 koji dišu samostalno, bez respiratora. Upravo bi joj lijek Spinraza, smatra Kristina, olakšao život i pomogao da živi bez ovisnosti o drugima.

Bolest joj dijagnosticirali s dvije godine

“Bolest su mi dijagnosticirali s dvije godine. I zapravo ona uzrokuje propadanje svih mišića u tijelu, kod svakog različito. Kod mene ide sporije. Pošto je to bilo prije 25 godina, pa se nije znalo puno, mami su rekli da neću slaviti 3. rođendan”, rekla je nedavno Kristina za RTL.

“Htjela bih biti samostalna, da si sama radim za jesti i kuham kao što si i sada radim i da sama odlazim na posao i vraćam se, da odlazim na kave, da putujem. Kažu život nema cijenu, ali moj ima. I vidiš da nisi nekom isplativ i da ja moram biti na čekanju jer se ovaj mjesec moraju kupiti avioni i mobiteli. I onda stavljaš moj život manje bitnim nego taj avion. Kako? I koliko god da si pozitivan i super, nekome su stvari i objekti važniji od mojeg života? A ja sam tu i dišem i želim se sama brinuti o sebi”, kazala je Kristina.

Kruha, igara, aviona, ali ne i lijeka

Ulaskom o novu 2019. godinu, Kristina je na Facebooku poslala jasnu poruku ministru koju prenosimo u cijelosti:

“ČESTITKA MINISTRU ZDRAVSTVA !

Htjela bih reci da Vam želim sve najbolje u novoj 2019. godini jer sam odgojena tako da svim ljudima želim samo najbolje, ali vama to ne mogu poželjeti. Vama ću zaželjeti da jednu godinu, jedan mjesec, par dana provedete kao ja, pa vas pitati da li bi onda vaša odluka da zabranite lijek starijima iznad 18 i djeci na respiratoru bila ista ?
KRUHA, IGARA, AVIONA, ALI NE I LIJEKA.
“Hvala vam” sto cu i 2019. godinu dočekati i provesti u borbi.
“Hvala vam” što sam zbog vas naučila sve ružne osjećaje ovog svijeta.
Sretna vam 2019., uzivajte u krugu svojih najmilijih, a mi ćemo te dane provesti na trgovima jer želimo živjeti.

Svim ostalim ljudima velikog srca želim sve najbolje, najviše zdravlja da ga ne morate kupovati, puno ljubavi i sreće.
Sretna vam…”

Povratak na Net.hr