Pasje vrućine

TEMPERATURE RASTU IZNAD 35: Pred nama su dva paklena tjedna

Nema sumnje da će ovo ljeto biti rekordno po visokim temperaturama, ako ne općenito, onda bar posljednjih desetak godina. 35 stupnjeva Celzija bit će prosječna temperatura sljedećih 10-ak dana.

U drugome dijelu četvrtka samo rijetko u Slavoniji i Dalmaciji, uglavnom u Zagori, postoji mala mogućnost za pokoji pljusak i grmljavinu. Vjetar većinom slab, u gorju i na istoku ponegdje umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu u početku još slaba i umjerena bura, a od sredine dana zapadnjak i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 31 do 37 °C.

Sunčano, vruće, ponegdje i vrlo vruće bit će i u petak. Poslijepodne mala i umjerena vjerojatnost za mjestimice jači razvoj oblaka i poneki pljusak praćen grmljavinom, većinom u Slavoniji i unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar uglavnom slab, u gorju, a u drugome dijelu dana i drugdje, povremeno umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu u noći i ujutro te ponovno navečer slaba do umjerena bura, a sredinom dana i poslijepodne zapadni i sjeverozapadni vjetar. Najniža temperatura između 17 i 22, na moru od 25 do 30. Najviša dnevna većinom između 32 i 38 °C.

Vruće noći

Osim paklenih dana čekaju nas i paklene noći. Teško će biti podnošljive jer se temperature neće spuštati ispod 20-ak stupnjeva.

Kako sada pokazuju meteorološke karte sve do 20. kolovoza temperature se neće spuštai ispod 30 stupnjeva Celzija. Tek nakon toga datuma prosječne temperature zraka past će na oko 25 stupnjeva.

Do tada valja izdržati paklene vrućine, koje posebno teško podnose kronični bolesnici i starije osobe.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr